«Θέλουμε να έχουμε τρομερή υπερκάλυψη. Όχι μόνο επειδή έχουμε μία καλή τράπεζα, αλλά γιατί τώρα πια ονειρευόμαστε μια άνοιξη του χρηματιστηρίου μας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Optima bank, κ. Γιώργος Τανισκίδης, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, εν όψει της… D-Day για την τράπεζα (σ.σ. το τριήμερο 27 με 29 Σεπτεμβρίου), οπότε και θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά, με σκοπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 151 εκατ. ευρώ και κατ’ επέκταση την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, 17 χρόνια μετά την τελευταία τραπεζική απόπειρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι η Optima bank έχει ήδη εξασφαλίσει τα 51 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ από τον βασικό μέτοχο – τον Όμιλο Βαρδινογιάννη – αλλά και τους cornerstone επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο Χένρι Χόλτερμαν της ολλανδικής Reggeborgh, η προσπάθεια επικεντρώνεται στα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ. «Οι σύμβουλοι και ανάδοχοι της έκδοσης μας λένε πως θα είναι τρομερό να έχουμε δύο φορές υπερκάλυψη. Εάν έχουμε προσφορές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα το πανηγυρίσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το newmoney, πέρα από την Ireon Investments Ltd, πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) της οποίας είναι η Motor Oil, η οποία θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αιτούμενη την εγγραφή για νέες μετοχές, συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, οι cornerstone επενδυτές συμφώνησαν να αποκτήσουν μετοχές αξίας 21 εκατ. ευρώ η Reggeborgh, αποκτώντας ποσοστό πέριξ του 4% και 15 εκατ. ευρώ το Fiera Capital, με κεφάλαια υπό διαχείριση 1,3 τρις δολάρια, ενώ πέντε εκατ. ευρώ θα βάλει ο Karim Hamdoun, αποκτώντας ποσοστό 0,942%. «Εάν εμείς πάμε καλά, έρχεται η ΑΕΕΑΠ του Φουρλή, η Noval, η Orilina, το Αεροδρόμιο. Αισθανόμαστε ένα βάρος, αλλά πρωτίστως είμαστε αισιόδοξοι. Οι συγκυρίες, άλλωστε, μας ευνοούν. Τον τελευταίο χρόνο το ΧΑ έχει ανέβει κατά 60% και αυτό συμβαίνει από τα χρήματα των Ελλήνων, γιατί των ξένων δεν μπορούν να επενδυθούν λόγω έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας, η οποία, όμως, έρχεται», εξήγησε ο κ. Τανισκίδης, υπογραμμίζοντας πως οι συμμετέχοντες στην ΑΜΚ δεν θα κερδίσουν μόνο από την αξία της μετοχής, αλλά και από το μέρισμα – μεταξύ 30%, 35% – που προτίθεται να διανείμει η τράπεζα για τη χρήση του 2023 και εκτιμάται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Στόχος της νέας ΑΜΚ – της τρίτης κατά σειρά την τελευταία τετραετία – όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη, με έως και διπλάσια πιστωτική επέκταση. «Οι υφιστάμενοι μέτοχοι μας έχουν στηρίξει δύο φορές και μάλιστα, στην τελευταία αύξηση δόθηκε η δυνατότητα και σε νέους μετόχους – εκτός του Ομίλου Βαρδινογιάννη – να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε 514 μετόχους, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού, με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να είναι ο μεγαλύτερος εξ αυτών, κατέχοντας ποσοστό 65%, ενώ 10% έχει η Motor Oil και 15% ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Επειδή ο δείκτης κεφαλαιακής μας επάρκειας έχει φτάσει στα όρια κρίναμε πως για τη νέα ΑΜΚ δεν έρεπε να πάμε στους υφιστάμενους μετόχους, αλλά να δώσουμε τη δυνατότητα στο ευρύ επενδυτικό κοινό να γίνει συμμέτοχος».

Το success story

Ήταν 2019 όταν η Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, αποφάσιζε να προχωρήσει στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Ξεκινώντας από το μηδέν τις τραπεζικές εργασίες πριν από μία τετραετία η Optima bank έχει πλέον φτάσει σήμερα να διαθέτει ένα δίκτυο με 27 καταστήματα και 470 άτομα προσωπικό, με τις καταθέσεις να «αγγίζουν» τα 2,8 δισ. ευρώ και τις χορηγήσεις να διαμορφώνονται στα δύο δισ. ευρώ (με βάση στοιχεία α’ εξαμήνου του 2023). Το ενεργητικό της είναι 3,2 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο CEO της τράπεζας:

Καταθέσεις: Αυτές αυξήθηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, κατά 590 εκατ. ευρώ τον δεύτερο χρόνο και κατά 830 εκατ. ευρώ τον τρίτο χρόνο, ενώ ήδη το α’ εξάμηνο του 2023 η τράπεζα πρόσθεσε επιπλέον 602 εκατ. ευρώ (σ.σ. αποτελούν το 43,7% της αύξησης της αγοράς, ήτοι 1,350 δισ. ευρώ), φθάνοντας συνολικά τα 2,8 δισ. ευρώ. «Μέχρι την άλλη εβδομάδα οι καταθέσεις θα έχουν ξεπεράσει τα τρία δισ. ευρώ», σχολίασε ο κ. Κυπαρίσσης , σημειώνοντας πως παρά τη μεγάλη ανάπτυξη αυτές αντικατοπτρίζουν ποσοστό 1,3% σε σχέση με το σύνολο της αγοράς, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης των μεριδίων της.

Δάνεια: Το α’ εξάμηνο του 2023 το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας διαμορφώθηκε στα δύο δισ. ευρώ, ενώ σήμερα προσεγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ. «Πέρυσι, τα 664 εκατ. ευρώ αύξηση δανείων που κάναμε αντιστοιχούν στο 11,3% της αύξησης των δανείων συνολικά της αγοράς. Σε αντίθεση δε, με τις υπόλοιπες τράπεζες που το α’ εξάμηνο του 2023 κατέγραψαν μείωση στα ποσοστά των χορηγήσεων, η Optima bank πέτυχε να τις αυξήσει κατά 351 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις το 0,35% του χαρτοφυλακίου εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, με την τράπεζα να έχει λάβει προβλέψεις, ύψους 24 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ενδέχεται να παρουσιαστούν.

Έσοδα και κέρδη: Πέρυσι η Optima bank εμφάνισε έσοδα, ύψους 96 εκατ. ευρώ, ενώ στο α’ μισό του 2023 αυτά «άγγιξαν» τα 83,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα κέρδη, αυτά διαμορφώθηκαν σε 44 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 29,6%.

«Επικεντρωνόμαστε σε πελάτες με πάνω από 50.000 ευρώ και συγκεντρώνουμε καταθέσεις, δίνοντας δάνεια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι την επόμενη τριετία να έχουμε διπλασιάσει το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, διατηρώντας τον λόγο δάνεια προς καταθέσεις σε περίπου 70%. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργούμε υγιή δάνεια. Άλλωστε, ήμασταν κερδοφόροι από τον 18ο μήνα λειτουργίας μας», κατέληξε ο κ. Κυπαρίσσης.

Διαβάστε ακόμη

Πετράλωνα: Πώς μια ήσυχη, λαϊκή γειτονιά της Αθήνας μεταμορφώθηκε σε ψαγμένο προορισμό

To καλύτερο καλοκαίρι για τα Airbnb στην Ελλάδα: Στο +9% οι διανυκτερεύσεις από το 2022, στο +30% από το 2019

Το «ελληνικό θαύμα» της Zara

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ