Σύσταση «αγορά» για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών δίνει η Optima Bank σε σημερινό της report (Greek Banks | The only way is up!), δίνοντας τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 2,1 από 1,83 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,41 από 2,38 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,2 από 8 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 από 4 ευρώ.

Όπως επισημαίνει, παραμένει αγοραστής και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και οι διανομές μερισμάτων καθιστούν την επενδυτική περίπτωση ακόμη ελκυστικότερη. Η χρηματιστηριακή επιλέγει ως κορυφαίες επιλογές την Πειραιώς και τη Eurobank, καθώς προσφέρουν τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου.

Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το φέτος στο 0,75x, κάτι που συνεπάγεται ένα σημαντικό discount, 26% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Optima, οι ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσουν μέσο δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoaTBV στο 14% φέτος, το οποίο θα είναι κατά 130 μονάδες βάσης υψηλότερο από τις αντίστοιχες στην ΕΕ (12,7%) κάτι που δε δικαιολογεί τα τρέχοντα discounts.

«Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διαπραγματεύονται τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, και εκτιμούμε πως η Εθνική (15%) και τη Eurobank (14%) θα δημιουργήσουν το υψηλότερο RoaTBV, με την Πειραιώς (13,5%) και την Alpha (11,2%) να ακολουθούν. Με βάση τις τιμές στόχους μας οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματεύονται με P/TBV στο 1x, ευθυγραμμιζόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι όλες οι τράπεζες θα διανείμουν μερίσματα από τη χρήση του 2023 για πρώτη φορά από το 2008 με ένα μέσο payout στο 23% επί της καθαρής κερδοφορίας, προσφέροντας μια μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,7%. Αναμένουμε ότι η Εθνική (4%) και η Eurobank (3,9%) θα προσφέρουν την υψηλότερη μικτή μερισματική απόδοση και η Πειραιώς τη χαμηλότερη (2%), αναφέρει η Optima.

Περαιτέρω, το τμήμα ανάλυσης της τράπεζας τονίζει πως η πιστωτική διείσδυση παραμένει χαμηλή, μόλις στο 58% του ΑΕΠ (στη βάση των στοιχείων του Νοέμβριο του 2023) έναντι του ιστορικού υψηλού του 119% το 2010 και κατά μέσο όρο στο 102% την περίοδο 2010 – 2022.

Επιπλέον, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται στο 96% του ΑΕΠ, προσφέροντας έτσι μια πλεονάζουσα ρευστότητα 75 δισ. ευρώ στο σύστημα, με δείκτη L/D μόλις στο 60% έναντι του ιστορικού υψηλού του 165% το 2015 και κατά του μέσου όρου του 122% την περίοδο 2010 – 2022. Επιπλέον, η διαδικάσία εξυγίνασης συνεχίζεται με τον δείκτη NPE να βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό στο εννέαμηνο του 2023 (5,2%) έναντι 50,1% το 2016, χωρίς παράλληλα να εντοπίζονται σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού μέχρι στιγμής.

Αναφορικά, τέλος, με τις κινήσεις του ΤΧΣ η Optima δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περισσότερες ξένες τράπεζες και να αποκτήσουν μειοψηφικές συμμετοχές στην Πειραιώς και την Εθνική, ενώ για τα επενδυτικά ρίσκα η Optima Bank περιλαμβάνει μια επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, μια πιθανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, υψηλότερη της αναμενόμενης επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω των υψηλών επιτοκίων και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι αναμένεται.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 2,8% το 2024 – Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

Σχέδια στρατηγικής οικονομικής ασφάλειας από την Κομισιόν με το βλέμμα στην Κίνα

Η κρίση στην Ερυθρά θάλασσα έφερε «άνοιξη» στα λιμάνια της Αφρικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ