Δάνεια γενικού σκοπού θα προσφέρει από τον Ιούνιο και στην Ελλάδα η TBI Bank, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τράπεζες στη ΝΑ Ευρώπη, η οποία προσφάτως έκανε το ντεμπούτο της και στη χώρα μας. Οπως τονίζει σε συνέντευξή του στο «business stories» ο CEO Πετρ Μπάρον, μετά τις πληρωμές BNPL (Buy Now, Pay Later – Αγόρασε Τώρα, Πλήρωσε Αργότερα) τα επίμαχα δάνεια θα είναι διαθέσιμα στους υφιστάμενους πελάτες της TBI, καθώς και στην ελεύθερη αγορά, με πλήρως ψηφιακό τρόπο και με άμεσες εγκρίσεις.

«Η πλατφόρμα και η τιμολόγησή μας βασίζονται στη διαφάνεια και φροντίζουμε πάντα ώστε οι πελάτες μας να γνωρίζουν όχι μόνο το επιτόκιο που θα πληρώνουν, αλλά και να βλέπουν το συνολικό ποσό του δανείου και τις μηνιαίες δόσεις προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν με το πρόγραμμα πληρωμών», λέει χαρακτηριστικά.

Τι σας έκανε να επεκταθείτε στην ελληνική αγορά τη δεδομένη στιγμή;
Αποφασίσαμε να εισέλθουμε στην Ελλάδα μετά από εκτενή ανάλυση στην πρόοδο που έχει σημειώσει η αγορά όσον αφορά την είσοδο του Internet Banking, τη χρήση καρτών, την ψηφιοποίηση της κυβέρνησης και τους μακροοικονομικούς δείκτες, οι οποίοι μετά από μια δεκαετία ύφεσης φαίνονται πολύ θετικοί. Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι οι εναλλακτικές επιλογές πληρωμών, όπως το BNPL και τα δάνεια γενικού σκοπού, περιορίζονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο προφίλ πελατών, αφήνοντας σημαντικό αριθμό αυτών χωρίς επαρκή εξυπηρέτηση. Η TBI Bank, ως ο μεγαλύτερος πάροχος BNPL και ως μια fintech challenger τράπεζα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καινοτομεί εδώ και πολλά χρόνια στην τεχνολογία και την εμπειρία των πελατών. Διαθέτουμε λύσεις για τους εμπορικούς μας συνεργάτες, ώστε να αυξήσουν τις πωλήσεις τους είτε σε ένα φυσικό κατάστημα είτε στο Διαδίκτυο και ενώ οι πελάτες τους αγοράζουν επί τόπου να κατανέμουν τις πληρωμές τους σε βάθος χρόνου. Απόδειξη της τεχνογνωσίας μας είναι οι 14.000 συνεργαζόμενες τοποθεσίες εμπορικών συνεργατών, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες λιανικού εμπορίου μέχρι μικρούς επιχειρηματίες, καθώς και τα εκατομμύρια των πελατών που έχουν αποκτήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας την TBI.

– Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες σας και ποιο είναι το βασικό σημείο διαφοροποίησης της TBI Bank συγκριτικά με τις παραδοσιακές τράπεζες;
Υποστηρίζουμε τους εμπόρους δίνοντάς τους λύσεις για να πουλήσουν περισσότερο και να αυξήσουν την αφοσίωση των πελατών τους, με τους τελευταίους να λαμβάνουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που για διάφορους λόγους, όπως η ηλικία ή άλλα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από τις παραδοσιακές τράπεζες. Η TBI Bank έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία στην εξυπηρέτηση αυτού του πελατολογίου. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι η ευκολία στη συνεργασία ενός εμπόρου με την TBI. Εχοντας βελτιώσει τις λειτουργίες μας, μέσα σε μία ημέρα πλέον ένας έμπορος λιανικής μπορεί να ενταχθεί και να αρχίσει να παρέχει προγράμματα πληρωμών BNPL στους πελάτες του, είτε μέσω φυσικού είτε μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος. Ταυτόχρονα, παρέχουμε πόρους μάρκετινγκ και δεδομένα που είναι σημαντικά, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθώς οι πλατφόρμες μας είναι διαισθητικές, μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από κάθε ηλικιακή ομάδα, ενώ οι καταναλωτές έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τις πληρωμές και τα δάνειά τους, όπως μεταφορά χρημάτων στην κάρτα μέσω της εφαρμογής μας για κινητά, αποκτώντας, έτσι, πλήρη έλεγχο των οικονομικών τους.

– Οι παραδοσιακοί παίκτες συνήθως επικρίνονται για τις χρεώσεις τους. Πώς σκοπεύετε να τοποθετήσετε την TBI στην ελληνική αγορά;
Η κύρια δραστηριότητά μας στην Ελλάδα θα είναι αυτή των BNPL και των δανείων γενικού σκοπού. Σε αυτό τον τομέα η πλατφόρμα μας και η τιμολόγησή μας βασίζονται στη διαφάνεια και φροντίζουμε πάντα ώστε οι πελάτες μας να γνωρίζουν όχι μόνο το επιτόκιο που θα πληρώνουν, αλλά και να βλέπουν το συνολικό ποσό του δανείου και τις μηνιαίες δόσεις προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν με το πρόγραμμα πληρωμών. Δεν τους ζητάμε ποτέ να πληρώσουν περισσότερα απ’ όσα έχουν συμφωνήσει κατά την υπογραφή της σύμβασης. Υιοθετούμε, επίσης, το μοντέλο τιμολόγησης Freemium όταν πρόκειται για πληρωμές, όπου οι πελάτες μπορούν να έχουν ένα δωρεάν σύνολο συναλλαγών και να πληρώνουν ένα premium για πιο προηγμένες συναλλαγές.

– Το 2022 θα εγκαινιάσετε δάνεια γενικού σκοπού και την κάρτα NEON. Παρακαλώ αναλύστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.
Σωστά, αυτή τη στιγμή λανσάρουμε τις πληρωμές BNPL και μέχρι τον Ιούνιο θα προσφέρουμε στο ελληνικό κοινό τα δάνεια γενικού σκοπού με προσαρμοσμένες τιμές και χαρακτηριστικά. Τα δάνειά μας θα είναι διαθέσιμα στους υφιστάμενους πελάτες της TBI Bank, καθώς και στην ελεύθερη αγορά, με πλήρως ψηφιακό τρόπο και με άμεσες εγκρίσεις. Αργότερα, η εφαρμογή μας για κινητά θα είναι διαθέσιμη για τους πελάτες μας, όπου και πάλι θα είναι δυνατή η επιλογή μεταφοράς δανείων και πληρωμών μαζί με τη χρεωστική μας κάρτα NEON, που θα είναι διαθέσιμη τόσο ψηφιακά όσο και φυσικά.

– Σε ποιες χώρες είναι παρούσα η TBI και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Μέχρι στιγμής η TBI Bank δραστηριοποιείται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που αποτελούν τις κύριες αγορές δραστηριοποίησης, η Γερμανία, η Λιθουανία και πλέον η Ελλάδα. Φυσικά, αναζητούμε πάντα νέες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση, αλλά αυτή τη στιγμή η ομάδα μας επικεντρώνεται στην επιτυχή έναρξη των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα. Σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στους Ουκρανούς πολίτες που αναζητούν ασφάλεια. Στη διεθνή ομάδα μας έχουμε, επίσης, πάνω από 40 Ουκρανούς συναδέλφους με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επαφή και έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε υλικοτεχνική, οικονομική και συναισθηματική υποστήριξη. Χάρη στην εξειδικευμένη ομάδα μας έχουν ήδη μεταφερθεί πολλοί από αυτούς μαζί με τις οικογένειές τους σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Η TBI ήταν, επίσης, από τις πρώτες εταιρείες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που δώρισαν το ποσό των 250.000 ευρώ σε τοπικές ΜΚΟ που ασχολούνται με την προσφυγική κρίση και έδωσε σε όλους τους υπαλλήλους μία πρόσθετη ημέρα άδειας μετ’ αποδοχών την εβδομάδα για εθελοντισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται νέο ηλεκτροσόκ από τον πληθωρισμό – Διψήφιο άλμα μετά από 28 χρόνια

Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Η Ελλάδα ενεργειακό hub της Ευρώπης

Τα μέτρα τσιμπάνε, ο ανασχηματισμός παίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ξανακοιτάει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και ο Κυπριώτης βαδίζει το τελευταίο μίλι