Στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει ανακοινώσει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων – την πέμπτη κατά σειρά από τον περασμένο Ιούλιο – αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση από τις τράπεζες του 50% των δόσεων των στεγαστικών δανείων.

Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, μολονότι ο μηχανισμός είναι γνώριμος στα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) (πρόκειται, άλλωστε, για την πλατφόρμα της «Γέφυρας»), εντούτοις έπρεπε να γίνουν οι απαιτούμενες αναπροσαρμογές, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα. «Από τη στιγμή που θα βγει στον “αέρα’” οι δανειολήπτες, οι οποίοι θα πληρούν τα κριτήρια που έχουν οριστεί, θα έχουν ένα περιθώριο περίπου τριών μηνών, προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους και άρα, να γλυτώσουν το μισό της επιβάρυνσης που θα έχει προκύψει μέχρι τότε λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως η δόση για ένα δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, έχει εκτοξευτεί από τα 563 ευρώ τον περασμένο Ιούνιο στα 770 ευρώ σήμερα (επιπλέον κόστος για τον δανειολήπτη 207 ευρώ/μήνα ή 2.484 ευρώ/χρόνο), ενώ, όπως έχουν αφήσει τα μέλη της ΕΚΤ να εννοηθεί, έπεται και συνέχεια.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε με επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις» (σ.σ. Φεβρουάριο και Μάρτιο), διεμήνυσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, κ. Κλάας Νοτ, υπογραμμίζοντας ότι η χρονική στιγμή που θα αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός απέχει ακόμη πολύ. «Οι εκτιμήσεις μας βάσει και την τρέχουσα εικόνα που δείχνουν τα στοιχεία της χρηματαγοράς είναι για επιπλέον αυξήσεις 100 – 125 μονάδες βάσης που μπορεί να γίνουν με δύο κινήσεις: των 50 μ.β. μέχρι τον Απρίλιο και ακόμη μία 25 μ.β. ή μία των 50 μ.β. μέχρι τον Φεβρουάριο  που θα ακολουθηθεί από δύο – τρεις των 25 μ.β. μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023», υπογραμμίζει στο newmoney ο επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, κ. Νίκος Μαγγίνας.

Όπως και να έχει ένα είναι βέβαιο: το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνεται και τη νέα χρονιά, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και το κόστος των δανείων. Το Euribor 3Μ, άλλωστε, ήδη βρίσκεται στο 2,4%, γεγονός που σημαίνει πως το επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων έχει ήδη «τσιμπήσει» κατά 2,4%, ενώ κάθε αύξηση σηματοδοτεί επιπλέον επιβάρυνση για τους δανειολήπτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες – υπό την πίεση και της κυβέρνησης – δέχθηκαν να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες, καλύπτοντας το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων τους που επήλθε από την άνοδο των επιτοκίων.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης που οι τράπεζες υπολογίζουν σε περίπου 30.000, περίμετρο που θεωρεί ικανοποιητική και ο SSM, συστήνοντας – διά στόματος του επικεφαλής του, κ. Αντρέα Ενρία – να μην αυξηθεί, θα έχουν τη δυνατότητα να… μοιραστούν την επιβάρυνση για τους επόμενους 12 μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση να:

  • Έχουν στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.
  • Είναι ενήμεροι, το δάνειό τους, δηλαδή, να μην είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος
  • Πληρούν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στον ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, ήτοι
    ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.
    μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και
    συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη διαδικασία, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το οποίο, ωστόσο, θα είναι στη διαχείριση της ΕΓΔΙΧ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν την – αυξημένη, λόγω επιτοκίων – δόση στην τράπεζα, με το 50% της αύξησης να επιστρέφεται μέσω του επίμαχου ταμείου.

Διαβάστε ακόμη

Προς νέα μείωση το όριο για τις συναλλαγές με μετρητά

Πότε οι τράπεζες δεν θα υποχρεούνται να αποζημιώνουν τα θύματα phishing

Κεν Γκρίφιν – Citadel: Ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων – Πώς πέτυχε απόδοση άνω του 38%