Να… σπάσουν τον Πτωχευτικό Νόμο σε τμήματα, έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος του να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021 – όπως, άλλωστε, έχει συμφωνηθεί και με τους Ευρωπαίους – αποφάσισαν κυβέρνηση και τράπεζες.

Ειδικότερα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος, κατέστη σαφές από πλευράς των τραπεζών ότι ο Νόμος είναι αδύνατον να εφαρμοστεί από αρχές του χρόνου στο σύνολό του, καθώς εκκρεμεί μία σειρά υπουργικών αποφάσεων για βασικές διατάξεις (το newmoney είχε αναφερθεί στο επίμαχο ζήτημα σε πρόσφατο άρθρο του Προς παράταση ο νέος Πτωχευτικός – Αδύνατον να εκδοθούν 53 ΚΥΑ έως τέλος του 2020), όπως τα χαρακτηριστικά του Φορέα που θα κληθεί να αγοράσει και να επαναμισθώσει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών και ο συνακόλουθος διαγωνισμός ή ο αλγόριθμος, στον οποίο θα στηρίζεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Η κυβέρνηση, μολονότι αναγνωρίζει τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα, αλλά και η οικονομία, εντούτοις δεν επιθυμεί μία παράταση, η οποία θα τραβήξει πέραν του α’ τριμήνου του 2021, δεδομένου ότι τον Απρίλιο του ίδιου έτους επίκειται νέα αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, άμεση προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμός ιδιωτών, για τον οποίον, ωστόσο, οι τράπεζες είχαν εκφράσει από την αρχή τις αντιρρήσεις. Αυτός θα πρέπει να πραγματοποιείται με βάση έναν τυποποιημένο αλγόριθμο που δεν θα καθυστερεί τις διαδικασίες, θα εξετάζει όλες τις παραμέτρους και θα ρυθμίζει συγχρόνως τα χρέη του υπόχρεου με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, θα γίνει μία αναβάθμιση της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στις επιχειρήσεις (μικρές και μεσαίες). Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νέου Πτωχευτικού Νόμου είναι να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικό μηχανισμό κ.λπ.), δίνοντας στους δανειολήπτες τις εξής δύο εναλλακτικές: είτε να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους είτε να πτωχεύσουν, επιστρέφοντας μετά από ένα έως τρία έτη στην κανονικότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Σήμερα «κληρώνει» για την ευρωπαϊκή οικονομία – Όλα όσα αναμένονται από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Αποκαλυπτήρια για τη «νέα» Τράπεζα Πειραιώς – Τι θα γίνει στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα – Οσα πρέπει να γνωρίζετε