Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι servicers, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, με τις ανακατατάξεις, τόσο σε επίπεδο Ομίλου, όσο και στις εν Ελλάδι θυγατρικές τους, να αλλάζουν άρδην το τοπίο στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Πιο αναλυτικά, πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως ο σουηδικός Όμιλος Intrum –«μαμά» εταιρεία της Intrum Ελλάδας– προχώρησε στην πώληση του 35% του συνόλου των μη εξασφαλισμένων δανείων του χαρτοφυλακίου της, στη Cerberus Capital Management έναντι 8,2 δισ. σουηδικών κορόνων (785,41 εκατ. δολάρια), για να μειώσει το χρέος της. Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση που έκανε στους αναλυτές ο πρόεδρος και CEO, Andres Rubio, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2023, πρόκειται για δάνεια από 13 χώρες (σ.σ. μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και η Ελλάδα), από τις συνολικά 20, στις οποίες έχει παρουσία η Intrum. Τα έσοδα από τη συναλλαγή αναμένεται να κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους της με ορίζοντα το 2025, ενώ, ταυτόχρονα, σύνηψε αποκλειστική συμφωνία τουλάχιστον πέντε ετών για τη διατήρηση της εξυπηρέτησης ολόκληρου του χαρτοφυλακίου.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση ξεκαθάρισε πως για το 2024 δεν θα προτείνει τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, ενώ συνεχίζει την αποεπένδυση από επιλεγμένες αγορές. Ενδεικτικά, προσφάτως ανακοίνωσε την αποχώρηση από τις αγορές της Ρουμανίας και της Βαλτικής, με τον επικεφαλής του Ομίλου να σχολιάζει πως πλέον η εστίαση αφορά σε αγορές, όπου η Intrum μπορεί να επιτύχει ηγετική θέση.

Την πώληση της θυγατρικής της στην Πορτογαλία δρομολογεί από την πλευρά του και ο ιταλικός Όμιλος doValue – μητρική της doValue Greece. Η αιτία της πώλησης, όπως εξηγούν στο newmoney πηγές με γνώση, είναι αφενός, το μικρό μερίδιο αγοράς της, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων που εμφανίζει η χώρα. Σύμφωνα με την πορτογαλική ECO, η διαδικασία της πώλησης εξελίσσεται θετικά, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσότερων από 10 επενδυτών. Αξίζει να αναφερθεί πως η DoValue Portugal διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια, ύψους 500 εκατ. ευρώ και περίπου 60 υπαλλήλους, ενώ η δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις της μειώθηκαν από 21 εκατ. ευρώ το 2019 σε 7,1 εκατ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της εταιρείας InformaDB, ενώ το 2022 έκλεισε με ζημιές σχεδόν τριών εκατ. ευρώ. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι πωλήσεις της έφτασαν τα 3,8 εκατ. ευρώ.

Οι… προκλήσεις στην Ελλάδα

Μπορεί η οικονομική κατάσταση των ελληνικών θυγατρικών να είναι ανθηρή, εντούτοις από τις αρχές του 2024 βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά προκλήσεων.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (2022), η Intrum Hellas διαχειριζόταν ένα χαρτοφυλάκιο, ύψους 24,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας κύκλο εργασιών 232 εκατ. ευρώ έναντι 182 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Τα κέρδη προ φόρων της διαμορφώθηκαν σε 111 εκατ. ευρώ (51 εκατ. ευρώ το 2021) και τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 435 εκατ. ευρώ από 392 εκατ. ευρώ πριν ένα χρόνο.

Όσον αφορά στη doValue, με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 μεγαλύτερο των 32 δισ. ευρώ εμφάνισε έσοδα, ύψους 198 εκατ. ευρώ, έναντι 175 εκατ. ευρώ το 2021 (+13% σε ετήσια βάση). Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της χρήσης ανήλθαν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 71 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 118 εκατ. ευρώ από 106 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Όσον αφορά στα ίδια κεφάλαια, αυτά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 ανήλθαν σε 226 εκατ. ευρώ έναντι των 192 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2021.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, που ουσιαστικά ορίζει κανόνες στον τρόπο λειτουργίας τους, υποχρεώνοντας τους servicers να διεκδικήσουν εκ νέου την άδειά τους, το μέλλον προμηνύεται… εκρηκτικό. Κι αυτό γιατί, τα περιθώρια συμμόρφωσης είναι ασφυκτικά, προκαλώντας νευρικότητα στους εμπλεκομένους.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει το αργότερο έως τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου να έχουν υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους, ενώ αντίστοιχο είναι το χρονικό περιθώριο που έχουν για να «στήσουν» την ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των οφειλετών σε πραγματικό χρόνο. Σε περίπτωση που είτε δεν πληρούνται τα κριτήρια είτε οι υποδομές δεν είναι έτοιμες, τότε οι αρμόδιοι φορείς δύνανται είτε να επιβάλλουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ είτε και να επιβάλλουν «λουκέτα».

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικό ξεκίνημα το 2024 με νέα deals στον ελληνικό τουρισμό – Ποια είναι (pics)

Οδός Πειραιώς: Το παλιό εργοστάσιο της Βιοχάλκο στον Ταύρο μεταμορφώνεται

Τιμολόγια: Από 11,79 λεπτά έως 14 λεπτά η τιμή κιλοβατώρας τον Φεβρουάριο (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ