Ο οίκος αξιολόγησης S&P επισημαίνει ότι η έξοδος του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει το θετικό επενδυτικό κλίμα γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η πώληση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του εναπομείναντος ποσοστού 27% στην Τράπεζα Πειραιώς (ΒΒ-/ Θετικό/Β), αποτελεί άλλη μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η συναλλαγή ακολουθεί αρκετές άλλες, μέσω των οποίων το ΤΧΣ έχει σταδιακά πωλήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών του σε τράπεζες που απέκτησε στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων στήριξης.

Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία προς την πλήρη ανάκαμψη και την ομαλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», υπογραμμίζει η S&P.

«Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, το ΤΧΣ πωλεί το 27% της συμμετοχής του στην Πειραιώς, το 5,4% σε εγχώριους επενδυτές και το 21,6% σε ξένους επενδυτές. Η συναλλαγή αυτή είναι η τέταρτη από τα μέσα του 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΤΧΣ διέθεσε εξ ολοκλήρου τις συμμετοχές του στην Alpha Bank και τη Eurobank, καθώς και μέρος των συμμετοχών του στην Εθνική Τράπεζα», συνεχίζει ο οίκος.

«Η προκύπτουσα αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχει καμία επίπτωση στις αξιολογήσεις μας ή στις προοπτικές της τράπεζας. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η συνολική εταιρική διακυβέρνηση της Πειραιώς είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι προοπτικές μας για τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς είναι θετικές από την αναβάθμιση της τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2023″, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος.

Παρόλο που η δημόσια ιδιοκτησία των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΤΧΣ και η παρουσία του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν έχει διαμορφώσει πλήρως τις στρατηγικές των τραπεζών, το Ταμείο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση αυτών των τραπεζών, ιδίως μέσω του προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής (H-APS), το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία του ΤΧΣ.

Μαζί με το H-APS, το ΤΧΣ συνεργάστηκε στενά με τις τράπεζες και τις τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές για τη διαχείριση μεγάλου όγκου παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), παρέχοντας τη συγκατάθεσή του για την έγκριση των στρατηγικών και των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υποβλήθηκαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Η έξοδος του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του και οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στις συνήθεις εργασίες τους.

«Κατά την άποψή μας, η επιτυχής πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ σε τέσσερις ελληνικές εγχώριες συστημικά σημαντικές τράπεζες (DSIBs) αποδεικνύει και πάλι το αυξανόμενο θετικό κλίμα των επενδυτών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες.

Τον Οκτώβριο του 2023, η UniCredit ήταν η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που έγινε ιδιοκτήτης μειοψηφίας στην Alpha Bank. Στη συνέχεια ακολούθησε η επιτυχής πώληση του 22% της ΕΤΕ, κυρίως σε ομάδα ξένων επενδυτών, με εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να λαμβάνουν επίσης ένα μικρό μερίδιο. Η πρόσφατη έκδοση senior και υβριδικού χρέους στις ξένες αγορές από μεγάλες ελληνικές τράπεζες ενισχύει περαιτέρω την άποψή μας» συμπληρώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Το έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές υποδηλώνει επίσης αυξανόμενη ‘όρεξη’ για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι προοπτικές των κερδών και της ποιότητας του ενεργητικού της παραμένουν καλές μετά τα ήδη θετικά αποτελέσματα του 2023 που ανακοίνωσε πρόσφατα η τράπεζα.

«Το βλέπουμε αυτό θετικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι αναμένουμε ότι η Πειραιώς, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, θα έχει περαιτέρω πρόσβαση στη χονδρική αγορά στο εγγύς μέλλον για τις υβριδικές κεφαλαιακές της ανάγκες ή για να ενισχύσει το απόθεμα ασφαλείας της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Αντιλαμβανόμαστε ότι η προθεσμία του ΤΧΣ για τη διάθεση όλων των τραπεζικών συμμετοχών του είναι το τέλος του 2025. Μετά τη συναλλαγή με την Πειραιώς, το ταμείο μένει με το 18,4% που του απομένει ως ιδιοκτησία στην ΕΤΕ», καταλήγει η S&P.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η πρώτη «πράσινη» σύμβαση για ρεύμα με εταιρεία Δημοσίου

Στουρνάρας για Τράπεζα Πειραιώς: Η μεγάλη επιτυχία αντανακλά την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ψάλτης: «Υπέρβαση των στόχων για κερδοφορία, κεφαλαιακή επάρκεια και δείκτη ΜΕΑ» – Το νέο τριετές business plan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ