Στα «χέρια» των θεσμών βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το σχέδιο για τον «Ηρακλή 2», με την κυβέρνηση να αναμένει – τύποις – την σχετική έγκριση, προκειμένου εντός 15νθημέρου – και οπωσδήποτε μέσα στον Ιούνη – να το φέρει προς ψήφιση στην Βουλή.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, πέτυχε κατόπιν διαβουλεύσεων να ενσωματωθούν στο σχέδιο πολλά από τα αιτήματα τραπεζών και servicers, με προεξάρχον αυτό της μεγαλύτερης περίοδος χάριτος στους servicers σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων των business plans. «Μέχρι στιγμής προβλεπόταν ένα διάστημα 24 μηνών (σ.σ. από 12 μήνες όταν τέθηκε σε ισχύ ο επίμαχος Νόμος). Στο νέο σχέδιο θα υπάρχει ρήτρα βάσει της οποίας ‘με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και κατόπιν εισήγησης της επιτροπής παρακολούθησης των εγγυήσεων (Monitoring Committee) σε εξαιρετικές περιστάσεις κλυδωνισμών στις αγορές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις τιτλοποιήσεις και εφόσον δεν επέρχεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ομολογιών, τότε η περίοδος χάριτος θα παρατείνεται για έξι μήνες», τονίζουν στο newmoney οι παραπάνω πηγές, υπενθυμίζοντας πως το περιθώριο για τις ανακτήσεις αρχίζει να «τρέχει» από την στιγμή που θα δοθούν οι εγγυήσεις.

Η Eurobank, για παράδειγμα, που είναι και η μοναδική τράπεζα, η οποία έλαβε στις αρχές του τρέχοντος έτους την έγκριση από το ΥΠΟΙΚ για την παροχή εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις Cairo I & II έχει περιθώριο έως το 2024, προκειμένου να ανακτήσει τις οφειλές. «Η εξέταση και παροχή της εγγύησης περνάει σήμερα από τρεις επιτροπές, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, όταν στην Ιταλία απαιτείται μόνον η εισήγηση προς τον αρμόδιο υπουργό από ανεξάρτητο οργανισμό», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως βάσει Νόμου, εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή. Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων. Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται κατά τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε δικό του πταίσμα.

Την ίδια στιγμή, κλεισμένο φαίνεται να είναι και το ζήτημα του reporting που οι τράπεζες ζήτησαν να γίνεται σε τριμηνιαία και όχι σε μηνιαία βάση.

Ποιες συναλλαγές δρομολογούν οι τράπεζες

Όλες οι τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον «Ηρακλή ΙΙ», με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Χρήστο Μεγάλου, οι τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ, Phoenix και Vega αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος τριμήνου, ενώ οι Sunrise 1 & 2, ύψους 11 δισ. ευρώ και οι πρόσθετες πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων 1,5 δισ. ευρώ θα έχουν κλείσει μέχρι τέλη του 2021. «Το σχέδιο μείωσης αποθέματος NPEs είναι σε τροχιά επίτευξης, με τις τιτλοποιήσεις NPEs Phoenix-Vega, ύψους επτά δισ. ευρώ να αναμένεται να αποαναγνωρισθούν από τον ισολογισμό του Ομίλου στο τρέχον τρίμηνο. Η τιτλοποίηση NPEs Sunrise 1, ύψους επτά δισ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση δεσμευτικών προσφορών και αναμένουμε το κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, επιταχύνουμε την υλοποίηση συναλλαγών που θα συντελέσουν καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, όπως η τιτλοποίηση NPEs Sunrise 2, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ και η πώληση χαρτοφυλακίων NPEs, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εντάσσονται στο Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων ‘HAPS 2’», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2021.

Ακόμη μία τιτλοποίηση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, δρομολογεί από την πλευρά της, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Παύλο Μυλωνά, να αποκαλύπτει πως αυτή θα ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2022.

«Η τιτλοποίηση ‘Mexico’, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος, με τη λήψη της αρχικής αξιολόγησης την περασμένη εβδομάδα και την αίτηση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ‘Ηρακλής ΙΙ’ να αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες». Αυτό τόνισε με την σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, υπογραμμίζοντας πως η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2021, με την τράπεζα να πετυχαίνει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη από εφέτος.

Τέλος, η Alpha Bank προχωρά την τιτλοποίηση Cosmos. Η περίμετρος των δανείων ανέβηκε στα 3,5 δισ. ευρώ – από δύο δισ. ευρώ αρχικά – με τα στεγαστικά να κατέχουν την μερίδα του λέοντος (50%), ακολουθούμενα από τα μικρά επιχειρηματικά (21%), τα δάνεια wholesale (18%) και τα καταναλωτικά (11%). Η συναλλαγή εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Βασίλη Ψάλτη, η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε συναλλαγές, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τα ¾ των «κόκκινων» δανείων έως το 2022, ενώ οι δείκτες NPE και NPL αναμένεται να πέσουν στο 7% και 5% αντίστοιχα έως το 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Έως 420 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις

Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές των Tesla – Ο Έλον Μασκ αποκαλύπτει

ΟΑΕΔ: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για το πρόγραμμα με μισθό έως 800 ευρώ