Για την πορεία της οικονομίας, τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και, φυσικά, για την κατάσταση και τις προοπτικές των τραπεζών μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Daily.

Ο Διοικητής της ΤτΕ σχολιάζει τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις επιδόσεις στις χρηματοδοτήσεις καθώς την πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία Asset Management Company,ενώ ασκεί κριτική στις τράπεζες για τις περιορισμένες δανειοδοτήσεις παρά τα γεγονός ότι έχουν αντλήσει ρευστότητα 47 δις. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα με αρνητικά επιτόκια.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικός για τις αυξήσεις κεφαλαίου και ενθαρρύνει και τις άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν: «Για κάθε 100 ευρώ που θα δανείζουν οι τράπεζες, πρέπει γύρω στα 14 με 15 ευρώ να είναι κεφάλαια. Άρα λοιπόν πολύ ορθά ορισμένες εξ αυτών εγκαίρως το είδαν και προχωρούμε σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Θα επιθυμούσα και οι υπόλοιπες να το δουν αυτό και επίσης και οι μικρότερες τράπεζες, αυτό που λέμε οι μη συστημικές τράπεζες».

Για το θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρει πως έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, αλλά το ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμα. «Τα κόκκινα δάνεια ακόμα είναι 30% του συνόλου ή 47 δισεκατομμύρια. Είναι πάρα πολύ υψηλά ακόμα είναι 12 φορές υψηλότερα από ότι είναι στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η πανδημία επίσης θα αφήσει κόκκινα δάνεια. Εμείς έχουμε πει ότι θα είναι 8 με 10 δισεκατομμύρια. Μακάρι να είναι λιγότερο. Θα πρέπει να δούμε πόσα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν μετά την πανδημία να μη βλέπουμε το σήμερα που ακόμα και σήμερα το δημόσιο στηρίζει. Πρέπει να δούμε όταν θα αρθεί η κρατική βοήθεια πόσο θα είναι τα κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις συζητήσεις  περί συγχωνεύσεων ανέφερε πως «δεν μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. Τέσσερις είναι πολύ λίγες. Ελέγχουν πάνω από το 96-97% του τραπεζικού συστήματος. Νομίζω δεν είναι λογικό να υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. Πρέπει να ενισχύσουμε τις μικρότερες τράπεζες, να φτιάξουμε τράπεζες οι οποίες θα προκαλέσουν τις μεγαλύτερες ανταγωνιστικά. Στις νέες τεχνολογίες για παράδειγμα, νέα προϊόντα. Εκεί νομίζω υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό.»

Ακόμη, ασκεί κριτική στις τράπεζες για τις περιορισμένες δανειοδοτήσεις παρά τα γεγονός ότι έχουν αντλήσει ρευστότητα 47 δις. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα με αρνητικά επιτόκια.  Συγκεκριμένα, στη συέντευξή του αναφέρει στο Business Daily αναφέρει πως «έχουμε μια πάρα πάρα πολύ μεγάλη αύξηση της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος ότι οι τράπεζες έχουν διοχετεύσει όσο θα έπρεπε στον ιδιωτικό τομέα έχουν διοχετεύσει στον καθαρά ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια φέτος, όταν έχουν πάρει όπως είχαμε 47 δισ. συν την αύξηση των καταθέσεων».

Τέλος, για αναφορικά με την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία asset management company αφήνει αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης: «Όχι, δεν έχουμε ποτέ καθίσει όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Η κυβέρνηση βεβαίως πήρε συμβούλους και αξιολόγησε την πρότασή μας. Απλώς είδα τη δήλωση κάποιου στελέχους της κυβέρνησης ότι θεωρείται ακριβή λύση. Δεν συμφωνούμε σ’ αυτό, οι δικές μας οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι για τον Έλληνα φορολογούμενο αυτή είναι η αποτελεσματικότερη λύση.»

Διαβάστε ακόμη

River West Open: Η επέκταση των 30 εκατ. στο mall του Κηφισού έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό

Ο «Μυτιλ» πουλάει, ο Παπαλέκας αγοράζει και ο Παντελής σκέφτεται πώς θα πάρει (μια κατοστάρα ακόμα) από το Δημόσιο 

ΦΠΑ 24% στις αγορές μέσω internet από το εξωτερικό