«Ελληνικός» ΦΠΑ 24% ή 13% ή 6% στα πάντα και από παντού, επιβάλλεται πλέον από σήμερα στις παραλαβές δεμάτων από το εξωτερικό, ακόμα και αν η παραγγελία έγινε τον Ιούνιο ή και αν αφορούν σε παραδόσεις ευτελούς αξίας, κάτω και από τα 22 ευρώ που απαλλάσσονταν ως τώρα.

Το νέο σύστημα εφαρμόζεται από σήμερα πανευρωπαϊκά και δεν αποτελεί ελληνική «πατέντα». Στη χώρα μας είχε επιχειρήσει να το επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017, αλλά οδήγησε σε τραγικές καθυστερήσεις και «έμφραγμα» στα τελωνεία από προϊόντα που χάθηκαν ή καταστράφηκαν, λόγω υπέρογκου φόρτου της υπηρεσίας.

Από σήμερα όμως, οι αγορές από το εξωτερικό θα κοστίζουν ακριβότερα  αφού, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο ελληνικός ΦΠΑ είναι ο υψηλότερος σχεδόν παντού στην Ευρώπη.  Φθηνότερες πάντως θα είναι οι παραλαβές δεμάτων από Ουγγαρία, αφού εκεί κανονικά χρεώνονται με ΦΠΑ 25%, αλλά πλέον θα εφαρμόζεται ο ΦΠΑ στη χώρα παράδοσης, δηλαδή 24%  που ισχύει στην Ελλάδα.

Πρακτικά, αν κάποιος αγοράζει από καταστήματα εξωτερικού, θα χρεώνεται πλέον με ΦΠΑ 24% αντί πχ 19% που χρεωνόταν όταν αγόραζε  από Γερμανία ή 20% από Γαλλία. Αυτό σημαίνει περίπου 4% ακριβότερη χρεώση για αγορές από Ευρώπη, αναλόγως φυσικά και του είδους που τιμολογείται (πχ βιβλία με 6% ΦΠΑ κλπ).

Καραμπόλες θα υπάρξουν με τις αγορές από Κίνα, που αποτελεί τον βασικό στόχο του μέτρου. Σκοπός είναι να εισπράττει ΦΠΑ και δασμούς η ΕΕ για τα προϊόντα που εισάγονται, είτε αφορούν χαμηλής αξίας εμπυρεύματα είτε και πιο ακριβά, όπως κινητά τηλέφωνα κλπ.  Έχουν προβλεφθεί ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές μέσων των οποίων οι εταιρείες που πωλούν στην Ελλάδα, θα αποδίδουν στη χώρα μας τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ακόμα και αν η διακίνηση γίνεται μέσω αποθήκης της κινέζικης εταιρίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως πχ την Ισπανία ή την Ολλανδία κλπ.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα και στις περιπτώσεις αυτές είναι η υποτιμολόγηση των προϊόντων από Κίνα. Δηλαδή ενώ η αγορά ενός προϊόντος μπορεί να κόστισε πχ 30 ή 300 ευρώ, ο πωλητής μπορεί να εμφανίζει σαν τιμή πώλησης πχ 20 ή 200 ευρώ αντιστοίχως. Και έτσι μπορεί να γλίτωνε ΦΠΑ και δασμούς.

Για παράδειγμα, ένα προϊόν που δηλώθηκε για αξία 20 ευρώ, πριν δεν πλήρωνε τίποτε σε φόρους στην χώρα μας (για αξία κάτω από 22 ευρώ) αλλά από σήμερα θα χρεώνεται με ΦΠΑ 4,8 ευρώ, ασχέτως πότε έγινε  η παραγγελία. Στην πράξη πάντως, με την υποτιμολόγηση που γινόταν και πιθανόττατα συνχίζεται και πάλι – η πραγματική αξία ήταν πχ 50 ευρώ αντί 20 που δηλώθηκε, ενώ η Ελλάδα έπρεπε να εισπράττει 12 ευρώ. Δηλαδή η χώρα χάνει και πάλι 7,2  ευρώ έσοδα ή το 60% από ΦΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

«Τέλος χρόνου» για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Self test: Αρχίζει ξανά η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία – Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους

River West Open: Η επέκταση των 30 εκατ. στο mall του Κηφισού έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό