ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών

Αυτός είναι ο χάρτης της πιστωτικής επέκτασης - Τι θα πουν οι τράπεζες στο σημερινό τους ραντεβού με τον SSM και την Claudia Buch

Μια αναλυτική παρουσίαση της πιστωτικής επέκτασης προς όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και την κατανομή των πόρων του RRF ανά πυλώνα θα επιχειρήσουν οι τράπεζες μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με την ευρωπαϊκή εποπτεία του SSM (Single Supervisory Mechanism) και του SRB (Single Resolution Board) σήμερα Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα δυνατά σημεία των χρηματοδοτήσεων αφορούν στην επιχειρηματική πίστη μέσα από τους πόρους του RRF σε έργα ΑΠΕ και τουριστικές υποδομές και τα αδύναμα σημεία αφορούν τη πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη και την μικρή διάθεση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για Εξαγωγές, Ερευνα και Καινοτομία και Ανάπτυξη Οικονομιών Kλίμακας. Το σύνολο της χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας ξεπέρασε πάντως τα 35 δισ. ευρώ το 2024 και τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ετοιμάζουν διορθωτικές κινήσεις στην κατανομή πόρων τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις.

Την στιγμή λοιπόν που οι τράπεζες ξεκίνησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το 2024, η Claudia Buch επικεφαλής του SSM και η ηγεσία της SRB θα συναντήσει τους τραπεζίτες, σήμερα με μια αναπτυξιακή ατζέντα και με δεδομένες τις πρώτες συζητήσεις για τα μερίσματα.  Στο επίκεντρο των επαφών θα είναι η πιστωτική επέκταση των τραπεζών, η οποία είναι αυτή που εν τέλει θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν κέρδη υψηλά, τόσα, που να δικαιολογούν και τις μεγάλες διαθέσεις κερδών προς τους μετόχους που προγραμματίζουν για τα προσεχή έτη.

Πιστωτική επέκταση

Η πιστωτική επέκταση παρουσιάζει για το 2024 μια αισθητά διαφοροποιημένη εικόνα: Αυτήν της λιανικής και εκείνη των μεγάλων επιχειρήσεων. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που οι τράπεζες τις ονομάζουν small business και πάντως αφορά εταιρίες μέχρι 2,5 εκατ ευρώ κύκλο εργασιών. Ανήκουν επίσης η Στεγαστική και η Καταναλωτική πίστη. Στη δεύτερη ανήκουν οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες ευνοήθηκαν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λιανική

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα, οι πραγματικές εκταμιεύσεις παρουσίασαν για το 2024 :
– Αύξηση κοντά 31,5% σε ότι αφορά την Στεγαστική Πίστη (το 26% αυτών των εκταμιεύσεων αφορούσε το Σπίτι μου Ι) . Ευνόητο είναι πως κατά το τρέχον έτος που βρίσκεται σε εξέλιξη το στεγαστικό πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ και που εν τέλει οι αποπληρωμές σε στεγαστικά δάνεια θα είναι πιο περιορισμένες, τα μεγέθη σε ότι αφορά τη Στεγαστική Πίστη θα βελτιωθούν πολύ.

Ας σημειωθεί πως το 2024 αποτέλεσε χρονιά αρνητικής πιστωτικής επέκτασης σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια.
– Ανοδο κοντά στο 19% παρουσίασαν και οι εκταμιεύσεις στην Καταναλωτική Πίστη κάτι που εν μέρει αποδίδεται και στις ενισχυμένες καταναλωτικές ανάγκες λόγω αύξησης των τιμών.
– Αύξηση πάνω 22% παρουσίασαν οι εκατιμιεύσεις στην πολύ μικρή επιχειρηματικότητα με εταιρίες που έχουν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Εν τέλει οι εκταμιεύσεις στη λιανική στο σύνολό της ενισχύθηκαν σε ποσοστό υψηλότερο του 24% (5,5 δισ. ευρώ το 2024 έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2023)
Τα αιτήματα δανείων σημείωσαν αύξηση υψηλότερη του 4%.

Επιχειρηματική Πίστη- Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και την κατανομή των πόρων, ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβασιοποιημένων έργων φθάνει τα 13,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ αφορούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 4,4 δισ. ευρώ τα τραπεζικά κεφάλαια και τα 3,1 δισ. ευρώ την ίδια συμμετοχή.
Οι πόροι αυτοί κατανέμονται σε 5 πυλώνες.
– Το 50% αφορά τον Πράσινο Πυλώνα και συγκεκριμένα τις ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και λίγα υδροηλεκτρικά ενώ πολύ λίγα κεφάλαια αφορούν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κλπ
-Ο Πυλώνας Ψηφιοποίησης αφορά το 22% και κατανέμεται σε τηλεπικοινωνίες, οπτικές ίνες επενδύσεις ψηφιοποίησης εν γένει
-Η Εξωστρέφεια απορρόφησε το 26% των πόρων οι οποίοι οδηγήθηκαν στον κλάδο του τουρισμού, ξενοδοχεία εκγαταστάσεις ενώ λίγα κεφάλαια οδηγήθηκαν σε εξαγωγικές επιχειρήσεις
– Στην ‘Ερευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη οδηγήθηκε μόνον το 1% των πόρων .
– Στον 5ο Πυλώνα αυτόν που αφορά την Ανάπτυξη Οικονομικών Κλίμακας με συνεργασίες εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν έχει απορροφήσει πρακτικά καθόλου πόρους.

Λοιπές χρηματοδοτήσεις

Στις λοιπές μορφές χρηματοδοτήσεις συγκαταλέγονται τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που αριθμούν περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (ΕΙΒ) που φθάνουν τα 1060 εκατ. ευρώ, τα προγράμματα της EBRD που διαμορφώνονται σε 117 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα του EIF είναι της τάξης των 1900 εκατ. ευρώ. Ετσι λοιπόν οι υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις ανέρχονται ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ. Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων κινήθηκε στα 35,5 δισ. ευρώ

Ο χάρτης της πιστωτικής επέκτασης

Η πιστωτική επέκταση ενισχύθηκε κατά 9% για το 2024 και με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ ενισχύθηκε κατά 9% περίπου στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, κατά 13,8% στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, κατά 0,7% σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις και κατά 6,3% σε ότι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια σε ιδιώτες.
Αντιθέτως η πιστωτική επέκταση παρέμεινε αρνητική σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια κατά 2,6%.

Διαβάστε ακόμη 

Πώς οι αυξήσεις των τιμών των ακινήτων στην Ευρώπη ευνοούν τις πωλήσεις εξοχικών στην Ελλάδα

Ελ. Βενιζέλος: Ανεβάζει ρυθμούς στις επενδύσεις των 1,28 δισ. ευρώ και μεγαλώνει κατά 148.000 τ.μ.

Nέο TAXIS με πλήρη «φάκελο» για κάθε φορολογούμενο σε μία βάση δεδομένων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

string(0) ""