«Μετά τη Eurobank, η οποία πρώτη έφυγε από τον έλεγχο του Δημοσίου, ακολουθεί η Alpha Bank, ενώ σειρά παίρνουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς». Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, από το βήμα των Growth Awards ήταν αρκετή για να δώσει τροφή στα πηγαδάκια, με στελέχη της αγοράς να καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για το επικείμενο deal της UniCredit με την Alpha Bank, εστιάζοντας σε δύο πράγματα: το τίμημα και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον από πλευράς τρίτων επενδυτών.

Πεποίθηση των περισσοτέρων ήταν πως οι Ιταλοί θα υποχρεωθούν – ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ανταγωνιστικής διαδικασίας – να αναθεωρήσουν την προσφορά για την απόκτηση του 9% των μετοχών της τράπεζας, θεωρώντας ως εύλογη μία τιμή πέριξ του 1,50 ευρώ/μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά της UniCredit όριζε ένα ποσό γύρω στα 280 εκατ. ευρώ για τις 211.138.299 κοινές ονομαστικές μετοχές της τράπεζας, δηλαδή, 1,33 ευρώ/μετοχή που εμπεριέχει premium περίπου 5% εν συγκρίσει με την τιμή που έπιασε η μετοχή την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου (σ.σ. την τελευταία συνεδρίαση πριν γίνει γνωστό το ενδιαφέρον του ιταλικού Ομίλου). Χθες, Τετάρτη, η μετοχή έκλεισε στο 1,40 ευρώ, ενισχυμένη κατά 1,41% σε εβδομαδιαία βάση.

Όσον αφορά στην πιθανότητα να εμφανιστούν τρίτοι επενδυτές που θα διεκδικήσουν το πακέτο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στην αγορά εμφανίζονται μάλλον επιφυλακτικοί, υπογραμμίζοντας πως οι φήμες που κατά καιρούς κυκλοφορούν δεν έχουν βάση. Σε κάθε περίπτωση, εδώ και κάποιες ημέρες που «τρέχει» η ανταγωνιστική διαδικασία από το Ταμείο ουδείς φαίνεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, γεγονός που έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με τις παραπάνω εκτιμήσεις. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 10 Νοεμβρίου.

Μέχρι νεοτέρας το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στην αυριανή ημέρα, οπότε και η διοίκηση της Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου, ενώ θα φιλοξενήσει και conference call, με τη συμφωνία με τη UniCredit να μονοπωλεί – όπως είναι λογικό – τη συζήτηση με τους διεθνείς αναλυτές. Πηγές της αγοράς, πάντως, θεωρούν πως αυτή θα βοηθήσει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπολοίπων ελληνικών συστημικών τραπεζών – Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς – προσελκύοντας ενδεχομένως και άλλους στρατηγικούς (industrial) επενδυτές, μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης που συντονίζει το ΤΧΣ.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: «Χρυσό» πουλήθηκε το ακίνητο – «κληρονομιά» του Δημοσίου στο Ψυχικό (pics)

Τα σχέδια Αθανασόπουλου για τον Όμιλο Olympia – «Κύμα φυγής» τραπεζικών στελεχών σε άλλους κλάδους

GROWTH AWARDS 2023: Επτά χρόνια δίπλα στο επιχειρείν που κάνει την εξέλιξη, πράξη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ