Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που στη θέση του οφειλέτη ενός ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν βρισκόταν κάποιος ιδιώτης ή μια εταιρεία, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο.

Τούτη όμως δεν είναι και η μοναδική «πρωτοτυπία» της υπόθεσης καθώς σε αντίθεση με τις περισσότερους πλειστηριασμούς ακινήτων που καταλήγουν άγονοι, εδώ το ακίνητο πουλήθηκε «χρυσό», αφού μετά από διαδοχικά «χτυπήματα» ξεκίνησε από τις 805.000 ευρώ και έφτασε να κατακυρωθεί στα 2.768.858 ευρώ, δηλαδή με 1.963.716 ευρώ παραπάνω και υπερτριπλάσιο συνολικό τίμημα.

Πρόκειται για την υπόθεση που, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr τον περασμένο Ιούλιο, αφορούσε τρεις αυτοτελείς και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες σε ακίνητο στο Ψυχικό. Αυτές ανήκαν κατά το παρελθόν στον εκλιπόντα ιδρυτή της εταιρείας πετρελαιοειδών Dracoil Σπύρο Δρακόπουλο και στη συνέχεια «κληρονομήθηκαν» από το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Dracoil, που διέθετε περί τα 90 πρατήρια και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις σε στρατηγικό σημείο, στον Ασπρόπυργο, συνολικής δυναμικότητας 8.200 κ.μ., μετά από μακρά πορεία στην αγορά οδηγήθηκε το 2014 σε λύση και εκκαθάριση, με το σύνολο του ενεργητικού της να περνάει στην Revoil.

Πώς ενεπλάκη το Δημόσιο

Το ηλεκτρονικό σφυρί που χτύπησε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου είχε επισπεύδουσα την Cepal Hellas ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού «Cosmos Securitisation Designated Activity Company», ειδικής διαδόχου της Alpha Bank.

Οφειλέτης ήταν «το Ελληνικό Δημόσιο, νομίμως εκπροσωπούμενο από τον κ. Υπουργό Οικονομικών, υπό την ιδιότητα του Δημοσίου ως μοναδικού εξ αδιαθέτου κληρονόμου του Σπυρίδωνος Δρακόπουλου του Βασιλείου και της Αικατερίνης».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού, οι εν λόγω οριζόντιες ιδιοκτησίες «περιήλθαν κατά πλήρη κυριότητα και κατά ποσοστό (100/100) στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον κ. Υπουργό Οικονομικών, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 271/24-11-2020 απόφασης του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου, που έχει καταχωρηθεί νόμιμα στα βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, με αριθμό καταχώρισης 8.326, την 22-03-2022, υπό την ιδιότητα του Δημοσίου ως μοναδικού εξ αδιαθέτου κληρονόμου του αποβιώσαντος Σπυρίδωνος Δρακόπουλου του Βασιλείου και της Αικατερίνης, και στον οποίο αποβιώσαντα είχαν περιέλθει δυνάμει του υπ’ αριθ. 24/12-07-1982 συμβολαίου».

Στα βάρη του ακινήτου περιλαμβάνονται πολλές προσημειώσεις, υποθήκες και αναγκαστικές κατασχέσεις από την εποχή του 2000 υπέρ τραπεζών και του Δημοσίου (ΑΑΔΕ και διάφορες ΔΟΥ). Ωστόσο, η κρίσιμη αναγκαστική κατάσχεση έγινε υπέρ της «Cosmos Securitisation Designated Activity Company», για ποσό 120.000 ευρώ στις 17 Μαρτίου 2023. Το εν λόγω ποσό φαίνεται να αποτελεί μέρος μεγαλύτερης οφειλής άνω των 2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το Δημόσιο μέσω διαφόρων υπηρεσιών έχει εγγράψει υποθήκες για πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Τι βγήκε στο σφυρί

Ο πλειστηριασμός αφορούσε αυτοτελείς, ανεξάρτητες και διακεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες, μιας πολυκατοικίας κτισμένης σε οικόπεδο επιφάνειας 2.511,16 τ.μ., στην Κτηματική Περιφέρεια της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού, επί της οδού Νικηφόρου Λύτρα, αριθμός 29Β, και ειδικότερα:

1) Διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, στο οποίο ανήκει η αποκλειστική χρήση δύο χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων του υπογείου.

2) Αποθήκη του υπογείου της τριώροφης οικοδομής.

3) Βοηθητικό κτίσμα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου.

Συγκεκριμένα το διαμέρισμα αποτελείται από χώλλ, μετά διαδρόμου, λίβινγκ – ρουμ, τραπεζαρία, έναν κοιτώνα μετά ιδιαίτερου λουτρού, W.C. και Dressing room, δύο ακόμη κοιτώνες και λουτρό, βεστιάριο μετά τουαλέτας, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας μετά λουτρού, διαδρόμους και εξώστες, ενώ έχει επιφάνεια 256,88τ.μ.

Η αποθήκη του υπογείου έχει επιφάνεια 14,50 τ.μ., ενώ το βοηθητικό κτίσμα στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, έχει επιφάνεια 60,02 τ.μ.

Από την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η πολυκατοικία τελεί σε πολύ καλή κατάσταση συντήρησης, όπως και ο περιβάλλων χώρος, ο οποίος είναι επιμελημένος και διαμορφωμένος με πλακοστρώσεις και φυτεύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, εσωτερικά βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης παρά το γεγονός ότι παραμένει ακατοίκητο τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, με αποτυπωμένη βέβαια την ηλικία του. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, ξύλινα δάπεδα πλην της κουζίνας και των χώρων υγιεινής όπου διαθέτουν επιστρώσεις με κερ. πλακίδια, κουφώματα αλουμινίου εξωτερικά, ξύλινα πρεσαριστά εσωτερικά και ξύλινες επενδύσεις στις οροφές των εξωστών. Όσο για το βοηθητικό κτίσμα, πρόκειται για ισόγειο κτίσμα με βοηθητική χρήση που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο με μικρό κουζινάκι και ένα λουτρό. Σύμφωνα με προηγούμενη σχετική τεχνική έκθεση, είχε διαπιστωθεί ότι χρήζει ανακαίνισης καθώς φαίνεται εγκαταλελειμμένο για χρόνια.

Οι τιμές εκκίνησης και κατακύρωσης

Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς ήταν για το διαμέρισμα στις 740.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 2.313.858 ευρώ, δηλαδή 1.573.858 ευρώ παραπάνω, για το βοηθητικό κτίσμα στις 60.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 422.858 ευρώ, ενώ για την αποθήκη στις 5.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 32.000 ευρώ.

Έτσι, οι τρεις ιδιοκτησίες άλλαξαν χέρια με συνολικό τίμημα 2.768.716 ευρώ…

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr στις 17 Ιανουαρίου 2023, το δρόμο για το σφυρί, με οφειλέτη το Ελληνικό Δημόσιο, είχε πάρει ένα ακόμη ακίνητο του Σπυρίδωνος Δρακόπουλου.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε 10 αυτοτελείς, ανεξάρτητες και διακεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες, μιας πολυκατοικίας κτισμένης σε οικόπεδο επιφάνειας 341,52 τ.μ., στην Κτηματική Περιφέρεια της Δημοτικής Ενότητας Αθηναίων, του Δήμου Αθηναίων, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και επί της διασταυρώσεως των οδών Βασιλέως Ηρακλείου, αριθμός 14 και Ρεθύμνου, αριθμός 1.

Οι ιδιοκτησίες αυτές είχαν αποκτηθεί από τον αποβιώσαντα Σπ. Δρακόπουλο τον Οκτώβριο του 1989 και περιήλθαν στο Δημόσιο υπό την ιδιότητα του ως μοναδικού εξ αδιαθέτου κληρονόμου του. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στους πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο ορόφους του κτιρίου στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου 2023, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 1.095.000 ευρώ, αλλά οδηγήθηκε σε αναστολή.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Aύριο η συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ

Σκρέκας: Επέβαλε πρόστιμα 2.000.000 ευρώ σε πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία

5 μικρά ονειρεμένα χωριά της Ευρώπης, από τα πιο όμορφα στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ