Με αισιοδοξία, η οποία εδράζεται αφενός στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου στην αλλαγή σελίδας για τις ίδιες, μετά και την αποχώρηση του Δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο, ατενίζουν το μέλλον οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός που αποτυπώνεται και στα νέα business plans για την τριετία 2024-2026.

«Η ελληνική οικονομία διατήρησε την αναπτυξιακή της δυναμική το 2023, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται σε περίπου 2,5%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η βελτίωση της αγοράς εργασίας και η εισροή ξένων επενδύσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ήταν και η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που έδωσε στη δημοσιότητα τους αναθεωρημένους επιχειρησιακούς στόχους, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει στο άκρως επιτυχημένο -όπως αποδείχθηκε- placement του 27% των μετοχών, κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τη σκυτάλη πήρε η Alpha Bank, με τον επικεφαλής της, Βασίλη Ψάλτη, να σημειώνει πως, παρότι το γεωπολιτικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι αναμφίβολα θετικές. «Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2023 και εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί έως το 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Η επάνοδος της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα υπογράμμισε την αξιοσημείωτη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία. Η συμφωνία-ορόσημο και η στρατηγική μας συνεργασία με τη UniCredit που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2023, η πρώτη επένδυση μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την οικονομική κρίση, συνιστά τη δική μας απόδειξη στην πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».

Ετοιμη να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και να υποστηρίξει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε η διοίκηση της Eurobank, με τον CEO της Φωκίωνα Καραβία να σημειώνει στους διεθνείς αναλυτές ότι οι επιδόσεις, το επιχειρηματικό μοντέλο και ο στρατηγικός σχεδιασμός δίνουν τη βεβαιότητα ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να παράγει ισχυρά αποτελέσματα.

«Η υψηλή αξιοπιστία σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας -με την προσέλκυση σημαντικών εγχώριων και ξένων επενδύσεων- και η ώριμη πλέον φάση του επιχειρηματικού κύκλου στη χώρα μας υποστηρίζουν την αναπτυξιακή υπεραπόδοση της Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά του ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας πως οι σημαντικές τομές που έχουν γίνει στη χώρα έθεσαν τις βάσεις για την επιτυχία της διάθεσης του 22% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από το ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο (απομένει ένα ποσοστό 18%, το οποίο θα διατεθεί εν ευθέτω χρόνω).

Τα βασικά σημεία των business plans

Υψηλή κερδοφορία, η οποία θα συνεχιστεί παρά τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιτρέποντας στις τράπεζες να διανείμουν μέρισμα προς τους μετόχους τους μετά από μια 10ετία, ενίσχυση των εξυπηρετούμενων και μείωση των κόκκινων δανείων προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα νέα business plans.

Κερδοφορία: Το 2023 η συνολική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών άγγιξε τα 4 δισ. ευρώ, ενώ για την επόμενη τριετία η Τράπεζα Πειραιώς προσβλέπει σε επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία 1 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ η Alpha Bank αναμένει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 14% και κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ το 2026, με τα πλεονάζοντα κεφάλαια να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Η Eurobank από την πλευρά της βλέπει σταθερή οργανική κερδοφορία σε όλη την τριετία, με οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,5 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 1,6 δισ. το 2026 και η Εθνική Τράπεζα προσδοκά οργανικά κέρδη μετά φόρων 1,2 δισ. ευρώ στην τριετία.

Επιτοκιακά έσοδα: Στον πυρήνα της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται, ως γνωστόν, τα έσοδα από τόκους, τα οποία το 2023 προσέγγισαν τα 8 δισ. ευρώ. Στόχος των τεσσάρων ομίλων, δε, είναι αυτά να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα: η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει επιτοκιακά έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ το 2024 και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025-2026, ενώ η Alpha Bank εκτιμά πως αυτά θα αυξηθούν κατά 5% σε σύγκριση με το 2023. Η Eurobank στοχεύει σε καθαρά έσοδα από τόκους 2,3 δισ. ευρώ το 2024 και 2,4 δισ. ευρώ το 2026. Τέλος, η ΕΤΕ αναμένει πως αυτά θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Εσοδα από προμήθειες: Πέρυσι άγγιξαν το 1,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
α) 547 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμώντας ότι φέτος αυτά θα διαμορφωθούν στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2026 θα έχουν ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ. β) 372,5 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, με τη διοίκηση να βλέπει συνέχεια στη δυναμική άνοδο, αγγίζοντας τα 470 εκατ. ευρώ το 2026, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών εσόδων. γ) 544 εκατ. ευρώ η Eurobank, στοχεύοντας να αγγίξουν τα 630 εκατ. ευρώ φέτος και τα 750 εκατ. ευρώ έως το 2026. δ) 382 εκατ. ευρώ η ΕΤΕ.

Κόκκινα δάνεια: Με στοκ πέριξ των 6 δισ. ευρώ βρέθηκαν στα τέλη του 2023 οι τέσσερις τράπεζες, με τη μεν Τράπεζα Πειραιώς να προσβλέπει σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από 3,5% φέτος, περίπου 3% το 2025 και 2,5% το 2026 και τη δε Alpha Bank σε 5% το 2024 -από 6% το 2023- και 4% τη διετία 2025-2026. Η Eurobank αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα κλείσει στο 3,5% το 2024 και στο 3% το 2026, ενώ η ΕΤΕ στο 3,5% το 2024 από 3,7% το 2023 και κάτω από 3% το 2026.

Πράσινα δάνεια: Χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 136 δισ. ευρώ διέθεταν στα τέλη του 2023 οι τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς να αναμένει αύξησή του κατά 5% φέτος και 6% τη διετία έως το 2026 και την Alpha Bank να εκτιμά σημαντική αύξηση της πιστωτικής επέκτασης ποντάροντας στο Wholesale Banking, όπου διατηρεί ηγετική θέση σε σημαντικούς κλάδους όπως είναι ο τουρισμός, αλλά και η ναυτιλία. Η Eurobank βλέπει οργανική ενίσχυση των ενήμερων δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2024 και 8,5 δισ. ευρώ σωρευτικά την τριετία και η ΕΤΕ προσδοκά αύξηση 7% έως το 2026.

Μερίσματα: Οσον αφορά στα μερίσματα, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στη διανομή του 10% από τα κέρδη του 2023, για να ανεβάσει το payout ratio σε περίπου 25% το 2024 και 50% την επόμενη διετία, ενώ η Alpha Bank προσβλέπει σε διανομή του 20% των κερδών για το 2023, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια διανέμοντας περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε μερίσματα την τριετία 2024-2026.
Η Eurobank σχεδιάζει τη διανομή κερδών 25% το 2024 και περίπου 50% το 2026 και η ΕΤΕ μεταξύ 25%-30% για την περσινή χρήση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για buybacks.

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτική βαθμίδα: Η σκληρή» Moody’s και οι κινήσεις των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα

Στιβ Αποστολόπουλος: H συνάντηση με τον K. Μητσοτάκη και οι επιχειρηματικές κινήσεις του Ελληνοκαναδού μεγιστάνα

Έγινε το επόμενο βήμα στη συνεργασία ΤΕΜΕΣ και D-Marinas για τη μαρίνα της Πύλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ