Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων φέρεται να εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB), η οποία θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική «τραγωδία» στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, το σχέδιο έχει ήδη τεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, και της ομοσπονδιακής εταιρείας ασφάλισης των καταθέσεων (FDIC).

Στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου εκφράζουν την πεποίθηση ότι η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές, περιορίζοντας τον κίνδυνο ενός ευρύτερου τραπεζικού πανικού.

Η κεντρική τράπεζα δεν θέλησε να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα, ενώ ούτε η FDIC απάντησε στις ερωτήσεις του Bloomberg.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζo Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, με επίκεντρο τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης.

«Ο πρόεδρος και ο κυβερνήτης συζήτησαν για τη Silicon Valley Bank και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» αναφέρεται στο σχετικό δελτίου Τύπου.

Η εξειδικευμένη τράπεζα, η οποία χρηματοδοτούσε κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις, κατέρρευσε μέσα σε δύο 24ώρα, όταν οι καταθέτες -κυρίως start up εταιρείες- απέσυραν μαζικά τα χρήματά τους, μετά την πρόθεση της SVB να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 2,25 δισ. δολάρια, με στόχο την στήριξη του ισολογισμού της.

Η αιφνιδιαστική κατάρρευση προκάλεσε ευρεία αναστάτωση στις τράπεζες της Wall Street, οι οποίες έχασαν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας.

Πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία είχαν μεγάλη έκθεση στη SVB και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Διαβάστε ακόμα 

Ολικό restart για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

O χάρτης με τα ξενοδοχεία: Αύξηση κατά 19% των δωματίων στην Αθήνα την οκταετία 2015-2022 (γραφήματα)

Νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα: Οι 3 παράγοντες που πιέζουν τις τιμές (γράφημα)