Τον δρόμο της εξυγίανσης οδεύουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες – συστημικές και μη – «ξεφορτώνοντας» τα βάρη των «κόκκινων» δανείων και εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα.

Πιο αναλυτικά, μετά την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που της επιτρέπει να επικεντρωθεί στο πλάνο μετασχηματισμού της, απαλλαγμένη από την κληρονομιά της κρίσης, έρχεται η σειρά της Attica Bank να κλείσει το προβληματικό παρελθόν της, στοχεύοντας στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει στην τιτλοποίηση «Ωμέγα», μειώνοντας το στοκ των «κόκκινων» δανείων στα οκτώ εκατ. ευρώ. Όπως, ωστόσο, παρατηρούν πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη εκκαθάριση δεν θα γίνει χωρίς κόστος, αναμένοντας ότι η τράπεζα θα ανακοινώνει το απόγευμα ζημιές – ρεκόρ για το 2020, ενεργοποιώντας τον Νόμο Χαρδούβελη.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στο 9μηνο του περυσινού έτους καταγράφηκαν ζημιές προ φόρων, ύψους 33,8 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (30.09.2019).

Ειδικότερα, η τιτλοποίηση, ύψους περίπου 1,25 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis», καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας κατά την 31.12.2020. «Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω συναλλαγής και την πώληση άνω του 50% των Mezzanine και Junior notes, η Attica Bank θα δύναται να προβεί, κατόπιν έγκρισης της εποπτικής αρχής, σε από – αναγνώριση (de-recognition) του εν λόγω χαρτοφυλακίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω θωράκιση και εξυγίανση του ισολογισμού της», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Με τη συναλλαγή ‘Ωμέγα’ ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, συνολικού ύψους περί τα τρία δισ. ευρώ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών ‘Ωμέγα’ και Astir 1 και 2 και μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την εποπτική αρχή, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα ανέρχονται σε μόλις οκτώ εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΑ, σε proforma επίπεδο, λιγότερο του 1%, ήτοι μικρότερο του ευρωπαϊκού μ.ο.». Αξίζει να αναφερθεί πως η ανωτέρω τιτλοποίηση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής», με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 και συνολικός) σε pro forma επίπεδο να ενισχύεται άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Στρατηγικός επενδυτής και ΑΜΚ

Η διοίκηση της Attica Bank φέρεται να έχει δεσμευθεί προς της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, εμφανίζεται να έχει αναθέσει σε UBS και Euroxx την σχετική έρευνα διεθνώς.

Στόχος είναι η διαδικασία να επιτευχθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 50 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως η τράπεζα ελέγχεται κατά 46,32% από το ΤΜΕΔΕ και κατά 32,34% από τον ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το τριετές πλάνο εξυγίανσης που καλείται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο προβλέπει, πέραν της εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, την επιστροφή στην κερδοφορία και την επικέντρωση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πράσινες χρηματοδοτήσεις.

Σημειώνεται πως στο 9μηνο του 2020 οι χορηγήσεις προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την 31.12.2019. Όσον αφορά στις νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για τη χρήση, αυτές ανήλθαν σε περίπου 215 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Eurobank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II

Ελλάκτωρ: Έγειρε… στους Ολλανδούς και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης

Clubhouse: Το νέο trend στον κόσμο των social media που σαρώνει