Θεαματική υπήρξε η πρεμιέρα για το placement της Τρ. Πειραιώς, αφού σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου καλύφθηκε το σύνολο των προς διάθεση τίτλων (22%+5%). Ηδη η προσφορά έχει καλυφθεί κατά 2,5 φορές.

Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνει με τη σειρά της τη σκυτάλη αποδέσμευσης από το ελληνικό Δημόσιο, με τη διάθεση σε Έλληνες και σε ξένους επενδυτές του ποσοστού  που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το placement σε απόλυτους αριθμούς ισοδυναμεί με τη διάθεση έως 275.080.789 κοινών μετοχών (22%) και σημειώνεται ότι η τιμή προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 3,70 ευρώ ούτε υψηλότερη από 4 ευρώ.

Στο ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε χθες Κυριακή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφερόταν ότι το Ταμείο έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό κατά έως 62.518.361 μετοχές ή αλλιώς κατά 5% – άρα το ποσοστό διάθεσης να αυξηθεί στο 27%. 

Όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney, η υπερβάλλουσα ζήτηση, έτσι όπως εκφράστηκε στο πλαίσιο του wall crossing, ήταν αυτή που καθόρισε τις εξελίξεις, οδηγώντας στη διάθεση και του επιπλέον ποσοστού, όπως επιβεβαίωναν και αρμόδιες πηγές.

Τέλος, όσον αφορά στην κατανομή, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι αρχικά προσφερόμενες μετοχές έχουν καταρχάς, κατανεμηθεί ως εξής:

(i) 15% που αντιστοιχεί σε 41.262.118 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Εξ αυτών, το 30% θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Σε περίπτωση μη κάλυψης της προσφοράς από τη ζήτηση τυχόν αδιάθετες μεταφέρονται στο ξένο βιβλίο.

(ii) 85% που αντιστοιχεί σε 233.818.671 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά.

Και στην περίπτωση αυτή, πάντως, το Ταμείο μπορεί να τροποποιήσει το ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική δημόσια προσφορά να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που έχουν συμμετάσχει στην ελληνική δημόσια προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το ποσοστό. Αξίζει να αναφερθεί πως στην ΕΤΕ αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού μετοχών που θα διατίθετο στην ελληνική αγορά – από 15% αρχικά στο 20% – λαμβάνοντας μία μετοχή για κάθε 1,72 μετοχές που ζήτησαν.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο θα κλείσει την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη 

Μείωση ΕΝΦΙΑ: 300.000 έφτασαν τελικά… στην πηγή

Οι… αλλού τρως και πίνεις, η φωλιά της Λεβέντη, ο Νίκος, ο Χάρης και τα franchise, η στάμπα του Παππά, ο Γερμανός και η Imker πήραν την Entersoft

Επιφυλακτικοί οι εργοδότες για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ