«Όποιος πρόλαβε-πρόλαβε» αιτήσεις για έκπτωση ΕΝΦΙΑ καθώς η σχετική προθεσμία έκλεισε την Παρασκευή που πέρασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, ο λογαριασμός ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί το Μάρτιο, θα είναι έως και 10% λιγότερο «τσουχτερός» για κάτι περισσότερο από 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες.

Για τους φορολογουμένους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και τον λόγο τώρα έχουν οι ασφαλιστικές, οι οποίες θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά, προκειμένου να τα εξοφλήσουν σε έως 11 δόσεις, από Απρίλιο 2024 μέχρι Φεβρουάριο 2025.

Εκτός νυμφώνος 3 στους 4

Ωστόσο από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένες κατοικίες που καταγράφονταν στη χώρα μας (και ακόμα περισσότερους συνιδιοκτήτες ή δικαιώματα επ’ αυτών) τελικώς έφτασαν «στην πηγή» για να δουν μείωση μόλις ο 1 στους 4 από τους εν δυνάμει δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής πριν κλείσουν οι αιτήσεις:

– περίπου 400.000 ιδιοκτήτες υπέβαλαν αιτήσεις στην πλατφόρμα myProperty

– τουλάχιστον 17.000 ακόμη ξεκίνησαν να τη συμπληρώνουν αλλά μέχρι τελευταία στιγμή δεν την είχαν υποβάλει, είτε σκοπίμως είτε από λάθος, αλλά την άφησαν ως «προσωρινά αποθηκευμένη» χωρίς να πατήσουν «οριστική υποβολή».

– αθροιστικά οι αιτήσεις αφορούσαν σε περίπου 530.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα πάνω σε κατοικίες (ΑΤΑΚ) δηλαδή ιδιοκτησίες, ποσοστά συνιδιοκτησίας, επικαρπία κλπ.

– εξ αυτών, 305.000 είχαν λάβει έκπτωση (3 στα 5 ή ποσοστό 58%)

– επιπλέον ένας μικρός αριθμός ιδιοκτητών (άγνωστος ακόμα) διεκδικεί μείωση καθώς υπέβαλε αιτήσεις απευθείας προς τη ΔΟΥ μέσα από την εφαρμογή myAADE / “Οι Αιτήσεις μου”. Και αυτό διότι οι ασφαλιστικές δεν είχαν αναρτήσει το συμβόλαιό τους στην πλατφόρμα myProperty, ώστε να μπορέσουν να το επικυρώσουν ή να το διορθώσουν όπως οι υπόλοιποι.

απερρίφθησαν οι αιτήσεις για περίπου 225.000 ασφαλισμένα ακίνητα (2 στα 5) που δεν θα δουν μείωση ΕΝΦΙΑ αν και είναι ασφαλισμένα, κυρίως διότι τα ακίνητα δεν είχαν πλήρη κάλυψη έναντι φυσικών φαινομένων (πλημμύρα κλπ), ή επειδή η αξία ασφάλισης στο συμβόλαιο ήταν μικρότερη από 900€/τμ.

Μείωση… το 2025

Για τα ζητήματα αυτά πάντως, τα οποία στάθηκαν αιτία να κοπούν σχεδόν η 1 στις 2 αιτήσεις, δεν δόθηκε τελικά λύση ώστε να λάβουν ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ φέτος. Οι ασφαλιζόμενοι ζητούν εξηγήσεις από ασφαλιστικές και τράπεζες από τις οποίες έχουν λάβει ασφάλιση ή στεγαστικό δάνειο κατοικίας. Πλέον όμως, μόνο αν κάνουν φέτος προσθήκη, αλλαγή ή νέο ασφαλιστήριο, μπορεί να εξασφαλίσουν έκπτωση ΕΝΦΙΑ…”του χρόνου” -και με τιμή ασφάλισης τουλάχιστον 1.000€ αντί 900 ανά τμ που ίσχυσε για τη μείωση ΕΝΦΙΑ 2024.

Οι ακριβείς υπολογισμοί για το πόσοι και τι μείωση δικαιούνται στον ΕΝΦΙΑ (βάσει αξίας ασφαλισθέντος ακινήτου, ποσοστό έκπτωσης βάσης μηνών κλπ), θα μπορέσουν να υπάρξουν σε λίγες εβδομάδες, αφού θα εκδοθούν τα οριστικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για καθένα εξ αυτών των ακινήτων.

Λεφτά για φοιτητές

Το υψηλό ποσοστό απόρριψης αιτήσεων, δείχνει πως θα περισσέψει σημαντικό μέρος χρημάτων από το κονδύλι που είχε προβλεφθεί αρχικά (24 εκατ. ευρώ).

Αυτά ανακατανέμονται ήδη και θα ενισχύσουν πλέον άλλες παροχές, είτε αυτές δοθούν άμεσα ως το Πάσχα (πχ σε αγρότες κλπ), είτε και αργότερα, όπως η αύξηση 500 ευρώ στο στεγαστικό επίδομα που εξήγγειλε εκτάκτως ο Πρωθυπουργός και θα δοθεί σε φοιτητές από Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια «φρέσκα» ξενοδοχεία οδεύουν προς το σφυρί (pics)

Ποιοι και πώς θα λάβουν το νέο φοιτητικό επίδομα των 2.500 ευρώ

H πιο ακριβή και σπάνια Rolls-Royce με το ελληνικό όνομα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ