Ισχυρό καταγράφεται το ενδιαφέρον από τους επενδυτές για την επικείμενη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα Πειραιώς, με την αγορά να προσδοκά… μοντέλο Εθνικής Τράπεζας, με τη διάθεση μετοχών, αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ.

«Δεδομένου ότι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται σήμερα σε κάτι παραπάνω από τέσσερα δισ. ευρώ, πρόκειται, ουσιαστικά, για τη διάθεση τουλάχιστον του 25% – από το συνολικά 27% – της τράπεζας, καλύπτοντας τη ζήτηση, τόσο σε εγχώριο, όσο κυρίως σε διεθνές επίπεδο», τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας πως στην περίπτωση αυτή η κατανομή θα μπορούσε να έχει ως εξής:

Τα 500 εκατ. ευρώ να διατεθούν στα 10 μεγάλα funds του εξωτερικού που είναι γνώριμα στην εγχώρια τραπεζική αγορά, έχοντας «χτίσει» τις συμμετοχές τους, τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και προσφάτως στην ΕΤΕ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του placement. «Αυτού του τύπου οι επενδυτές, όπως οι BlackRock, Fidelity και Fiera Capital, δύσκολα θα εκκινήσουν τη διαδικασία για μικρότερα ποσοστά, γεγονός που η διοίκηση του ΤΧΣ θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη εάν θέλει να επαναλάβει το επιτυχημένο παράδειγμα με την πώληση του πακέτου μετοχών της ΕΤΕ», εξηγούν οι παραπάνω πηγές.

Τα 150 εκατ. ευρώ να δοθούν στην εγχώρια αγορά, δηλαδή, στο retail και τα υπόλοιπα σε αμοιβαία κεφάλαια και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι, άλλωστε, έχουν τη δυνατότητα να συμπαρασύρουν την τιμή της μετοχής προς τα πάνω.

Όσον αφορά στον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει ποσοστό πέριξ του 17% – 18%, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συμμετοχής του, παραπέμποντας στις πρόσφατες τοποθετήσεις του στο συνέδριο της Capital Link Invest in Greece, στη Νέα Υόρκη, όπου δήλωσε «αγοραστής», εκτιμώντας πως η μετοχή «έχει πολλά να δώσει ακόμη, αφού εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τιμή μόλις 5πλάσια τα κέρδη και στο 50% της λογιστικής αξίας».

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις σχετικές εισηγήσεις της αγοράς τον τελευταίο λόγο, τόσο για το ποσοστό (εάν θα διατεθεί στο σύνολό του, δηλαδή, 27% ή μέρος αυτού, προκειμένου το Δημόσιο να διατηρήσει μία μικρή συμμετοχή), όσο και για τον τρόπο διάθεσης των μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς έχει το Ταμείο και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι η τράπεζα ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της στις 23 Φεβρουαρίου, τότε η αποεπένδυση τοποθετείται χρονικά στις αρχές Μαρτίου.

Το 2023, πάντως, εκτιμάται ότι θα κλείσει δυναμικά για την τράπεζα, με ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης (σ.σ. στο corporate υπολογίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ), αλλά και των εσόδων, λαμβάνοντας ώθηση από τα κεφάλαια υπό διαχείριση που εφέτος είχαν άνοδο ένα δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα οκτώ δισ. ευρώ και περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, με την ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ», τόσο της τιτλοποίησης Sunrise III, όσο και του Solar. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς για το 2023, άλλωστε, ανοίγουν το δρόμο για τη διανομή μερίσματος (10% το 2024 και 25% στη συνέχεια), ένας στόχος που καθίσταται περισσότερο εφικτός μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων SREP, βάσει των οποίων οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον Πυλώνα 2 μειώθηκαν για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, γεγονός που σημαίνει ότι «χαλαρώνουν» οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Διαβάστε ακόμη

Όλες οι αλλαγές στο χωροταξικό του τουρισμού

Μη κρατικά πανεπιστήμια, οπαδική βία και μπλε φάκελοι με 220 μεταρρυθμίσεις στο Υπουργικό

Κόντρα Δούκα με κυβέρνηση και Μπακογιάννη για την ανάπλαση της Αθήνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ