Την έξοδο στις αγορές, προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), «ζυγίζουν» οι τράπεζες που βλέπουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις να καθιστούν τις εκδόσεις νέων τίτλων πιο δύσκολες και δαπανηρές.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2021, η διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, διευκόλυνε την πρόοδο προς την κάλυψη των κεφαλαιακών υποχρεώσεων των τραπεζών. Με βάση στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης στο τέλος του 2020, για να επιτευχθεί ο στόχος για την MREL οι ελληνικές τράπεζες χρειαζόταν να αυξήσουν τα επιλέξιμα στοιχεία παθητικού τους κατά 14,6 δισ. ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό, το 2021 οι ελληνικές τράπεζες προέβησαν σε εκδόσεις ομολόγων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ορισμένες τράπεζες προέβησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του 2021.

«Συνολικά, απομένουν περίπου 11 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις ή άλλους τύπους επιλέξιμων στοιχείων παθητικού έως το τέλος του 2025», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2021 – 2022 και προστίθεται: «Όμως, στο τρέχον περιβάλλον των μεταβαλλόμενων διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών η έκδοση νέων τίτλων με σκοπό την κάλυψη της MREL αναμένεται να είναι πιο δύσκολη και με αυξημένο κόστος».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης το 2022 αναμένεται αποδυνάμωση της εκδοτικής δραστηριότητας ομολόγων από εκδότες με πιστοληπτική αξιολόγηση κάτω από το όριο της επενδυτικής κατηγορίας, ενώ παρατηρείται ανοδική τάση στο κόστος δανεισμού των νέων εκδόσεων τραπεζικών ομολόγων διεθνώς. Ενδεικτικά, σε έκθεση της S&P σημειώνεται ότι το 2022 αναμένεται μείωση κατά 5% της εκδοτικής δραστηριότητας σε ομόλογα διεθνώς (έναντι αύξησης κατά 6,7% το 2021), ενώ για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο αναμένεται σταθεροποίηση. Επίσης, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η ανατιμολόγηση των κινδύνων (repricing of risks) στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έχει επηρεάσει περισσότερο τις ευρωπαϊκές εκδόσεις ομολόγων.

Επίσκεψη Ενρία

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει στις 12 Ιουλίου στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία, με όλους τους εκπροσώπους του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μολονότι ο SSM δεν έχει ευθεία εμπλοκή στα της MREL, καθώς είναι αρμοδιότητα του Single Resolution Board (SRB), εντούτοις πηγές της αγοράς εκτιμούν πως ο Ιταλός θα εστιάσει στις υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες πρέπει έως τα τέλη του 2022 να αντλήσουν – μέσω ομολογιακών εκδόσεων ή Tier 2 – 750 εκατ. ευρώ εκάστη.

Προς ώρας, η μοναδική που έχει βγει στις αγορές ήταν η Eurobank, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,18%.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Πιθανή η αναβάθμιση από την Fitch Ratings στις 8 Ιουλίου – Κλειδί το NGEU

Αλλαγή στην κατάταξη: Η Saudi Aramco ξεπέρασε την Apple στο εξάμηνο 

Νάγκελ (Bundesbank): Αντίθετος με τη δέσμευση της ΕΚΤ για στήριξη των χωρών του Νότου