Τις επαφές με μεγάλους πελάτες τους, οι οποίοι σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε πυλώνες που μπορούν κάλλιστα να «κουμπώσουν» με το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι τράπεζες, με το ενδιαφέρον να είναι μεν, θερμό, αλλά συγκρατημένο, καθώς μένουν πολλά ακόμη να αποσαφηνιστούν.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνουν στο newmoney τραπεζικές πηγές, τα πρώτα τετ α τετ για τα 26 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων 13 δισ. ευρώ από το κράτος και 13 δισ. ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα) περιστρέφονται γύρω από το όφελος που θα σηματοδοτήσουν για τον εκάστοτε επιχειρηματία.

«Στην προκειμένη περίπτωση, το όφελος έγκειται στο γεγονός πως το Δημόσιο θα δανείζει με μηδέν επιτόκιο. Άρα, λοιπόν, εάν μία επιχείρηση δανείζεται από την τράπεζα με 4%, αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο μέσω του Ταμείου θα πέσει στο 2%», τονίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όσο μεγαλύτερο είναι το κόστος χρήματος, τόσο πιο αυξημένο είναι το ενδιαφέρον. «Αυτός που δανείζεται με 2,5% θα έχει ένα όφελος της τάξεως του 1,25% για μία 10ετία, ήτοι 10% με 12% στο κόστος του. Δεν είναι λίγο, αλλά εκεί τίθενται και άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, εάν η όλη διαδικασία θα είναι γρήγορη», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες, σύσσωμες οι τράπεζες, έχουν δεσμευθεί να κινηθούν γρήγορα. «Η όλη διαδικασία θα είναι αντίστοιχη του ΤΕΠΙΧ. Ο ενδιαφερόμενος θα κάνει αίτηση και εμείς θα την εγκρίνουμε άμεσα. Για παράδειγμα, εάν η επένδυση αφορά σε ένα κλάδο που οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά, τότε η έγκριση θα δίνεται το πολύ σε τέσσερις εβδομάδες. Στον αντίποδα, εάν πρόκειται για ένα ναυπηγείο που η εμπειρία μας στη χρηματοδότηση είναι μάλλον μηδαμινή, τότε, ίσως, απαιτηθεί ένα δίμηνο», εξηγούν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως το 90% των επενδύσεων είναι σε τομείς που το χρηματοπιστωτικό σύστημα γνωρίζει καλά, τότε ο χρόνος θα είναι όσος σε μία τυπική έγκριση δανείου στην τράπεζα.

Εξίσου κρίσιμο για το ποσοστό της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου είναι εάν αυτό θα είναι συμπληρωματικό άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων που παρέχουν, για παράδειγμα, επιχορηγήσεις.

«Όπως το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που παρέχει εξαιρετικά κίνητρα για επενδύσεις στις περιοχές που θα γίνει η απολιγνιτοποίηση μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ (5,4 δισ. ευρώ)», τονίζουν οι παραπάνω πηγές και συνεχίζουν:

«Οι επιχορηγήσεις θα είναι από 60% έως 80% της επένδυσης (σ.σ. εξαρτάται το μέγεθος της επιχείρησης, όσο μικρότερη, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιχορήγηση). Έστω, λοιπόν, ότι μία μεγάλη επιχείρηση θέλει να κάνει μία επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Αυτή, λοιπόν, θα πάρει επιχορήγηση γύρω στα 70 εκατ. ευρώ. Εάν το Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμπληρωματικό και μπορεί να πάρει και ένα δάνειο με τα οφέλη που είπαμε παραπάνω, τότε σίγουρα θα το κάνει. Εάν, όμως, έχει ήδη καλύψει το ποσοστό που δικαιούται από το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορεί να το βάλει στο Ταμείο, δύσκολα θα προτιμήσει το τελευταίο, όπου θα πάρει 10% έναντι 70 εκατ. ευρώ».

Κατά την εκτίμησή τους, πάντως, η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε το Ταμείο να είναι συμπληρωματικό με τα όποια προγράμματα.

Η συμμετοχή των τραπεζών εξασφαλίζει την μόχλευση

Έτοιμο να συνεργαστεί με την πολιτεία για τη διοχέτευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς επενδυτικά έργα του ιδιωτικού τομέα εμφανίζεται το τραπεζικό σύστημα, η συμμετοχή του οποίου εξασφαλίζει τη μόχλευση.

«Υπάρχουν ώριμα σχέδια, ορισμένα είναι σε εξέλιξη (Ελληνικό, ενέργεια, ναυπηγεία, αμυντική βιομηχανία). Επίσης, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης είναι έτοιμα προς υποβολή 15 έργα. Σίγουρα θα χρειαστούμε επενδυτικά πλάνα και δεν είναι σύμμαχός μας ο χρόνος», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, επαναλαμβάνοντας την άποψη πως οι τράπεζες δεν ψάχνουν την επάρκεια κεφαλαίων, αλλά τα σχέδια που θα τα απορροφήσουν.

«Οι υπολογισμοί μας είναι ότι οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να προσφέρουν πιστώσεις στην οικονομία σαν πιστωτική επέκταση 33 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, εκτιμώντας πως το 1/3 πρόκειται για ώριμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα ενεργοποιηθούν γρηγορότερα ως απόρροια της καλύτερης τιμολόγησης, το 1/3 για ιδέες που βρίσκονται σε κάποιο σημείο, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά μέχρι να ωριμάσουν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα και το τελευταίο 1/3 απαιτείται σημαντική προετοιμασία.

«Το τελικό ποσό που θα συνεισφέρουμε ως τραπεζικό σύστημα στην εν λόγω προσπάθεια εξαρτάται περισσότερο από τα έργα, τα οποία θα έχουμε να αξιολογήσουμε και λιγότερο από τις δυνατότητές μας. Η δυναμική μας και η δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε συναλλαγές είναι δεδομένη κοιτάζοντας πίσω και την πορεία μας τα τελευταία έτη. Ενδεικτικά, το 2020 στην Εθνική Τράπεζα εκταμιεύσαμε κοντά πέντε δισ. ευρώ, στηρίζοντας όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, ενώ το χαρτοφυλάκιο των ειδικών πιστοδοτήσεων που έχει άμεση σχέση με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και που περιλαμβάνει ΑΠΕ, μεγάλα έργα και εξαγορές, έχει πενταπλασιασθεί τα τελευταία έτη», σημείωσε από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Καραμούζης.

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο, αλλά πολύ στοχευμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι οποίοι φθάνουν τα 75 δισ. ευρώ, εστίασε, τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, αναμένοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% το 2021. «Η Ελλάδα έχει επιτύχει την τελευταία διετία υψηλό ρυθμό απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε, υλοποιώντας τον σχεδιασμό της, θα έχει την ευκαιρία να διοχετεύσει πόρους σε τομείς, όπως η ψηφιακή και η πράσινη οικονομία, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Το γράμμα από τη Γερμανία, η… κορμάρα του Αστέρα και ένα rapid μυστήριο με άκρη σε υπουργείο! 

Tο σπίτι της Λαμπέτη στο Κολωνάκι γίνεται boutique ξενοδοχείο ‘’Villa Lambeti’’ το 2022 (pics)

Μειωμένα ενοίκια: Όσα πρέπει να ξέρετε για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο