Οι τουρκικές τράπεζες «τράβηξαν την πρίζα» από το σχέδιο για δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα αναλάμβανε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Θεωρούν ότι τις συμφέρει περισσότερο να προσπαθήσουν να ανακτήσουν ότι μπορούν οι ίδιες, παρά να πουλήσουν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο με έκπτωση.

Οι τουρκικές τράπεζες είναι απρόθυμες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για λιγότερο από ό, τι αξίζουν όταν μπορούν να αναδιαρθρώσουν το δανεισμό και να συλλέξουν όσα οφείλονται, ανέφεραν ανώνυμες πηγές – καθώς το θέμα «είναι ευαίσθητο – στο Bloomberg». Η πρόταση μπορεί να αναβιώσει εάν υπάρχει άλλο οικονομικό σοκ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι τράπεζες ελπίζουν ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κατά 5% τόσο φέτος όσο και το 2021. Οι τράπεζες έπαιξαν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να γεμίσει την αγορά με δάνεια και να ενισχύσει το ρυθμό ανάπτυξης ακόμη και πριν εμφανιστεί η πανδημία του ιού κοροναϊού.

Παρά τη νομισματική κρίση και το κύμα των αναδιαρθρώσεων του χρέους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας Covid-19, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό της συνολικής εμφανίζονται να μειώνονται σε 4,1% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στα τέλη Αυγούστου από 5,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας!

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα απειλήσουν περισσότερο την οικονομία όταν ο ρυθμός των νέων δανείων υποχωρήσει, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Οι τουρκικές τράπεζες προβληματίζονται από τον Μάιο του περασμένου έτους για το πώς θα ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να συνεχίσουν να δανείζουν. Οι συνομιλίες λέγεται ότι έφτασαν σε αδιέξοδο σχεδόν αμέσως μόλις άνοιξαν το κεφάλαιο της τιμολόγησης των κόκκινων δανείων και τη διάρθρωση των πιθανών συναλλαγών.

Η Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό ότι οι εργασίες για το σχέδιο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συνεχίζονται, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.