Σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα αρχίζει να παρουσιάζει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέτοντας εκτός… καραντίνας τα σχέδια για μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω πωλήσεων ή τιτλοποιήσεων.

Μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Ετήσια Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική να διαπιστώνει ολιγωρία στο μέτωπο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων και πριν την υγειονομική κρίση, αφού – εξαιρουμένης της τιτλοποίησης της Eurobankτο απόθεμα μειώθηκε κατά μόλις 1,1, δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, με το μεγαλύτερο μέρος (600 εκατ. ευρώ) να οφείλεται σε διαγραφές και, σε μικρότερο βαθμό, σε ρυθμίσεις δανείων, αρμόδιες τραπεζικές πηγές, πάντως, σημειώνουν στο ΝΜ πως, τόσο η πώληση του χαρτοφυλακίου Icon από την Εθνική Τράπεζα, όσο και εκείνη του Neptune από την Alpha Bank, επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης όλα τα μεγάλα deals, που είχαν δρομολογηθεί, αλλά υποχρεώθηκαν να ανασταλούν δεδομένων των συνθηκών.

Ειδικότερα, μετά την παραπάνω συμφωνία, η οποία δεν έγινε χωρίς… εκπτώσεις, αφού η Alpha Bank συναίνεσε αφενός, να συναλλαχθεί σε μία μικρότερη περίμετρο δανείων και αφετέρου, μέρος του τιμήματος (έως 20%) να είναι μεταβλητό, αύριο – εκτός απροόπτου – η τράπεζα αναμένεται να δεχθεί τις μη δεσμευτικές προσφορές για το project Galaxy. Αυτό περιλαμβάνει την πώληση έως το 100% των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal (έχει προηγηθεί εξαγορά από την τράπεζα του ποσοστού 60%, που κατείχε η Centerbridge) και την τιτλοποίηση, έως 10,6 δισ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να είναι ισχυρό από όλους τους… συνήθεις υπόπτους της επίμαχης αγοράς (PIMCO, Apollo, Bain Capital, Cerberus).

Όσον αφορά στην ΕΤΕ, όπως δήλωσε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στόχος είναι στις αρχές του β’ εξαμήνου να ξεκινήσουν οι επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την τιτλοποίηση Frontier, αξίας άνω των έξι δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2019 η Εθνική ολοκλήρωσε έξι συναλλαγές πωλήσεων χαρτοφυλακίων, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, μειώνοντας τα «κόκκινα» ανοίγματά της κατά 5,3 δισ. ευρώ.

Εκ του σύνεγγυς παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Τράπεζα Πειραιώς, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, κ. Χρήστο Μεγάλου, να τοποθετεί χρονικά έως τα τέλη του τρέχοντος έτους την ολοκλήρωση και των δύο τιτλοποιήσεων, ύψους επτά δισ. ευρώ (Phoenix, δύο δισ. ευρώ και Vega, πέντε δισ. ευρώ), που έχουν προγραμματιστεί.

Την ίδια στιγμή, η τράπεζα σχεδιάζει και την πώληση ακόμη δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων: το χαρτοφυλάκιο Iris, που περιλαμβάνει μη εξασφαλισμένα NPEs, ύψους 600 εκατ. ευρώ και για το οποίο έχει ήδη ληφθεί προτιμητέα προσφορά και το Trinity, που αφορά σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου, στο πλαίσιο ενημέρωσης των επενδυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τρίμηνου, έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία για το πρώτο κομμάτι 100 εκατ. ευρώ και έχουν ληφθεί οι προσφορές για το δεύτερο κομμάτι.

Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε τον Δεκέμβριο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (40,6%). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε σε 2,7% το επίμαχο διάστημα, ενώ το ίδιο μέγεθος για τις τράπεζες, που εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ήταν 3,2%», σημειώνει η ΤτΕ, καταδεικνύοντας τον… άθλο, που πρέπει να επιτύχουν οι εγχώριες τράπεζες.