Πολιτική

Ανασχηματισμός: Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – «Πολιτικός απατεώνας ολκής ο Μητσοτάκης»

  • Φώφη Γιωτάκη


Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο» - H απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου - Ανασχηματισμός «ανοιχτών μετώπων» – Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιο τον πρωθυπουργό επιχειρεί η Κουμουνδούρου να «χρεώσει» την απουσία διακομματικής συναίνεσης για βασικές επιλογές στον ανασχηματισμό, μετά και τη σημερινή εξέλιξη γύρω από την πρόταση υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Στελέχη της Κουμουνδούρου, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε την τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και την παρουσίαση προτάσεων τις κρίσιμες ώρες, τονίζουν ότι κ. Μητσοτάκης με τον σημερινό ανασχηματισμό έκοψε κάθε γέφυρα συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα και επί της ουσίας ανάλαβε πλήρως» την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης στην οποία με συνειδητή επιλογή οδηγεί τόσο τη ελληνική κοινωνία όσο και το πολιτικό σκηνικό».

Τα ίδια στελέχη διαβλέπουν επιχείρηση διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ και στοιχεία πολιτικού τακτικισμού, ενώ κατηγορούν ευθέως τον πρωθυπουργό ότι: «Το μοναδικό που τον απασχόλησε μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκ. στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση».

Μάλιστα χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς εναντίον του πρωθυπουργού με αφορμή την πρόταση στον κ. Αποστολάκη να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

«Ως πολιτικός απατεώνας ολκής, επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας. Του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε», ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι η δυνατότητα αυτή υπήρχε και λίγες ημέρες κατά την διάρκεια συζήτησης στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Όσον αφορά δε στην πρόταση προς τον κ. Αποστολάκη η Κουμουνδούρου επιμένει ότι το Μέγαρο Μαξίμου: «Προσπάθησε να παγιδεύσει τον κο Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής. Αλλά δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κ. Τσίπρα και της κυρίας Γεννηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κ. Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής».

Όλα αυτά, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο.

”Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για την μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση. Επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής «μεταγραφής» με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα”, προσθέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που θεωρούν τρανή απόδειξη των παραπάνω ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη επιλέγει να ακυρώσει τη νέα δομή με την ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και να αφήσει την πολιτική προστασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Λίγο αργότερα, ακολούθησε η δήλωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

«Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ”άξιο στέλεχος” που παγιδεύτηκε. Όταν αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια. Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε τον λόγο του και ”συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις”, επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει».

Διαβάστε ακόμα: 

Ανασχηματισμός «ανοιχτών μετώπων» – Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης 

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 10,8% ο όγκος των πωλήσεων του λιανικού εμπορίου τον Ιούνιο του 2021 

Κυριακίδου: Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο του 70% για εμβολιασμό του πληθυσμού