Η ΕΕ πρέπει να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο θεσμικά στις διαπραγματεύσεις διότι είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος μέλος της ΕΕ και η ίδια να μην συμμετέχει θεσμικά στις διαπραγματεύσεις που θα φέρουν ευημερία και μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

“Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε το διάστημα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, να μιλήσουμε με τους Ευρωπαίους, να τους κάνουμε κοινωνούς της δικής μας νέας προσέγγισης, να δούμε τη δική τους ετοιμότητα και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θέλω και τη δική σας βοήθεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία η ΕΕ να αναλάβει αυτό τον ρόλο πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ έχει τα κίνητρα που μπορεί να οδηγήσουν την Τουρκία να σκεφτεί τα οφέλη για αυτήν μέσα από μια λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως «πιστεύω ότι με την εκλογή σου θα ανοίξει μια νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Θα είμαστε στο πλευρό σας, έχουμε χρέος να είμαστε στο πλευρό σας», τόνισε.

«Σε αυτή την νέα περίοδο πρέπει η ΕΕ να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο θεσμικά στις διαπραγματεύσεις διότι είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος μέλος της ΕΕ και η ίδια να μην συμμετέχει θεσμικά στις διαπραγματεύσεις που θα φέρουν ευημερία και μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Για αυτό σε αυτό το νέο πλαίσιο εγώ πραγματικά θεωρώ ότι πράττεις το σωστό και ότι αυτό θα είναι μια καινοτομία που θα βοηθήσει να έχουμε διαπραγματεύσεις σε ένα πλαίσιο πραγματικά δίκαιο, και όχι πιέσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος αποτελέσματα και το ζήτημα της λύσης αλλά και τον λαό τον ίδιο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Διαβάστε ακόμη

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την «επόμενη ημέρα» της κατάρρευσης της SVB

Δανειολήπτες σε απόγνωση: Πόσο θα ακριβύνουν τα δάνεια εάν συνεχιστεί το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια

Attica Bank: Προσωρινό «pause» στο deal με τη Thrinvest – Συμφωνία σε μορφή «οδικού χάρτη» ζητούν οι επενδυτές