Με λιγότερες από δύο εβδομάδες να απομένουν ως τις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να φανερώσει κάποια από τα κρυφά χαρτιά που κρατούσε ως προς το πρόγραμμα της ΝΔ με φόντο τα ναυπηγεία Ελευσίνας, ανακοινώνοντας ειδικές ενισχύσεις για νέους, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, αλλά και για ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η εξαγγελία επιπρόσθετων μέτρων με θετικό αποτύπωμα σε ένα κρίσιμο timing βραχυκύκλωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει στη λογική του θετικού αφηγήματος, μιλώντας για πράγματα που πραγματικά ενδιαφέρουν τους πολίτες, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ… ερίζουν για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Αρμόδιες πηγές, παράλληλα, δεν αποκλείουν και άλλες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον, καθώς, όπως το έθετε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού «έχουμε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 155 σημείων, αλλά πίσω από αυτά υπάρχουν άλλες… 1500 προτάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί». Και φυσικά, η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός κράτησε ορισμένα κρίσιμα χαρτιά, ώστε να τα παίξει σε έναν χρόνο που ο ίδιος θα επέλεγε.

Παράλληλα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα έχουν προϋπολογιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και είναι επαρκώς κοστολογημένα. Για παράδειγμα, το Youth Pass με εφάπαξ ενίσχυση 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών θα κοστίσει περίπου 30 εκατ ευρώ κατ’ έτος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές 40 εκ ευρώ, ενώ τα νέα επιδόματα τέκνων θα ενταχθούν στη συνολική δαπάνη των 500 εκατ. ευρώ για τη συνολική αναμόρφωση του μισθολογίου του δημοσίου από 1/1/2024, με ειδική έμφαση σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή είναι χαμηλόμισθοι.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr