Πολιτική

Άννα Διαμαντοπούλου: Γιατί αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΟΟΣΑ

  • Φώφη Γιωτάκη


Η Ελληνίδα πολιτικός και πρώην Επίτροπος επέλεξε να αποχωρήσει προκειμένου να διευκολυνθεί κλίμα συναίνεσης και στον τελευταίο γύρο της κορυφαίας διαδικασίας

Σε σκληρή μονομαχία μεταξύ της Σουηδής Σεσίλια Μάλμστρομ και του Αυστραλού Ματίας Κόρμαν οδηγεί η απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου να αποχωρήσει από την τελική τριάδα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΟΟΣΑ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου που έδωσε μια σκληρή μάχη και κατέκτησε το «χάλκινο μετάλλιο» μπαίνοντας στο γήπεδο της διεθνούς διπλωματίας χωρίς αρχικά εμφανείς συμμάχους, επέλεξε να αποχωρήσει προκειμένου να διευκολυνθεί κλίμα συναίνεσης και στον τελευταίο γύρο της κορυφαίας διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, η Ελληνίδα πολιτικός και πρώην Επίτροπος έκανε συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα την κίνηση αυτή για να κρατήσει η Ευρώπη δια της Σουηδής υποψηφίας στα χέρια της τη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι πληροφορίες τονίζουν ότι το αποτέλεσμα της μονομαχίας μπορεί να κριθεί με διαφορά μίας ψήφου, αφού ο Κόρμαν που παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού των Οικονομικών της χώρας του για να διεκδικήσει τη θέση, έχει ως Βέλγος εξασφαλίσει ψήφους από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (των χωρών από την ομάδα Βίσεγκραντ, δηλαδή από την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία). Η Μάλμστρομ έχει επίσης δυνατές συμμαχίες, εντός και εκτός Ευρώπης. Διαθέτει ισχυρό βιογραφικό, πολιτική και τεχνοκρατική εμπειρία και μετά την αποχώρηση της Άννας Διαμαντοπούλου εκπροσωπεί συν τοις άλλοις την τάση στην Ευρώπη για την ανάδειξη μίας γυναίκας στον ΟΟΣΑ.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών δια των εκπροσώπων τους πάντως συνεχίζονται και θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες καθώς η επίσημη ανακοίνωση των δύο τελευταίων δρομέων θα γίνει αύριο Τρίτη με στόχο η διεθνής κούρσα να ολοκληρωθεί με την εκλογή Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ την Πέμπτη. Η κούρσα της Ελληνίδας πολιτικού ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη και ολοκληρώθηκε χθες, αργά το βράδυ, στο zoom για τη δήλωση της απόσυρσης.

«Καταφέραμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση, έχοντας συμμετάσχει σε μια δύσκολη και συναρπαστική προεκλογική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπήκαμε στο γήπεδο της διεθνούς διπλωματίας, χωρις εμφανείς συμμάχους, πήραμε το χάλκινο μετάλλιο και ανοίξαμε πόρτες για το επόμενο χρυσό!», επιμένει η κυρία Διαμαντοπούλου η οποία με δήλωσή της ευχαριστεί καταρχάς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι: «Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν διπλωματικά ευφυής και, κυρίως γενναία, τόσο προς το εξωτερικό όσο προς στο εσωτερικό. Τον ευχαριστώ για την πρόταση και την υποστήριξή του, καθώς και τον σεβασμό στην διαφορετική πολιτική μου καταγωγή.»

Για την κυρία Διαμαντοπούλου με την μακρά πολιτική διαδρομή, ο «αγώνας δόθηκε, πρώτα απ’ όλα για τη σημαία». Γιατί ξέρουμε καλά -όπως εξηγεί- ότι όταν βγούμε εκεί έξω, ό,τι κι αν κάνουμε, εκπροσωπούμε πρωτίστως την πατρίδα μας, κρατάμε τη σημαία μας ψηλά. Κινητήριος δύναμη σε αυτήν την μάχη ήταν για την ίδια η αντίληψη ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες «πρέπει να σπάζουμε στερεότυπα, να ενισχύουμε τα θετικά, να συμμετέχουμε ενεργά σε ένα ανταγωνιστικό μέλλον και όχι μόνο στο λαμπρό παρελθόν».

Και όπως φροντίζει να επισημάνει μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης, αυτό «προβάλλοντας με πάθος και τεκμηρίωση τη δική μας άποψη για το διεθνές σύστημα, τις προτάσεις μας για τη διεθνή συνεργασία στο θέμα των ανισοτήτων, της κλιματικής αλλαγής, του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Με ανάρτησή της στο facebook αναγνωρίζει ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, χωρίς εξαιρέσεις, σεβάστηκε μια εθνική προσπάθεια, οι διπλωμάτες μας το πήραν προσωπικά και ο Ελληνισμός σε κάθε γωνιά της γης σηκώθηκε στο πόδι υποστηρίζοντας την εδώ ομαδική προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν πολλοί και πολλές όλους αυτούς τους μήνες. Στο φινάλε της ανάρτησης κάνει προβολή στην επόμενη μέρα με την εκτίμηση ότι «οι ωραίοι αγώνες, αφήνουν ωραίες φιλίες και ανοίγουν νέα κεφάλαια».

Διαβάστε ακόμη: 

Πτωχευτικός Νόμος: Επίσημη πρώτη για τη διαδικασία εξυγίανσης – Τα SOS για τις επιχειρήσεις 

Επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων ΜμΕ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε 

Τα νεύρα του Πρεμ, ο Γιώργος και ο Φωκίων, τα ξενοδοχεία στον Έλατο και στο Λουτράκι και ο νόμος που πάει για τα σκουπίδια

Απόρρητο Απόρρητο