Πολιτική

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Ανένδοτη κυβέρνηση – Σφοδρή σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ (vid)

  • newsroom


Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ως λύση στο πρόβλημα την προσφυγή του Κουφοντίνα σε ένδικα μέσα, με την πλευρά του καταδικασμένου τρομοκράτη να επιμένει ότι έχει εξαντλήσει αυτό το δρόμο

Με τον εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα να μπαίνει στην 53η ημέρα της απεργίας πείνας, ζητώντας τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού αντί εκείνων του Δομοκού, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν ακραίες εκφράσεις, σε ένα ιδιόμορφο και κυνικό blame game για τις ευθύνες της όποιας έκβασης της υπόθεσης. Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει εμφύλιος στο χώρο της δικαιοσύνης για το θέμα, ενώ η αστυνομία είναι σε εγρήγορση εξαιτίας των επιθέσεων από ομάδες υποστηρικτών του Κουφοντίνα σε αστυνομικά τμήματα και άλλα κτήρια.

Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της και σταθερή στη γραμμή ότι δεν μπορεί να υποκύψει στον εκβιασμό της απεργίας πείνας και να μεταχειριστεί επιλεκτικά ένας κρατούμενο, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί ως αυτόκλητος συνήγορος του τρομοκράτη. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει στην κυβέρνηση ότι επιλέγει την ένταση και τον διχασμό, ακόμα και να εκμεταλλευτεί πολιτικά ενδεχόμενο θάνατο του Κουφοντίνα.

Με σειρά δηλώσεών τους, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ως λύση στο πρόβλημα την προσφυγή του Κουφοντίνα σε ένδικα μέσα, με την πλευρά του καταδικασμένου τρομοκράτη να επιμένει ότι έχει εξαντλήσει αυτό το δρόμο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε χθες ότι «ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε ναπελωνη θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο». Διαμήνυσε δε ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Κούρτοβικ: Ο Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα, στα όρια ζωής και θανάτου

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα, βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου», είπε μιλώντας στο OPEN η συνήγορος του Ιωάννα Κούρτοβικ για τον απεργό πείνας που δεν έχει φάει τίποτα εδώ και 54 μέρες, ούτε έχει πιει νερό εδώ και 9 μέρες.

«Η απεργία πείνας είναι δικαίωμα του κρατούμενου που προβλέπεται από το σωφρονιστικό κώδικα, δεν έχει άλλο τρόπο να διεκδικήσει την άσκηση των δικαιωμάτων του», είπε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι «η πολιτεία εκβιάζει».

Η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, σε πρόσφατη ανακοίνωση της είχε απαντήσει στους ισχυρισμούς της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα σε σχέση με τα έγγραφα με τα οποία ο κρατούμενος θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό αντί των φυλακών Δομοκού.

«Είναι ψέμα, δεν μου έχουν κοινοποιηθεί οι αποφάσεις, αλλά χαρτιά που παραπέμπουν στις αποφάσεις, είναι μία σφραγίδα, δεν είναι απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, υπογραφές και δεν υπάρχει κυρίως το σκεπτικό», είπε σήμερα η Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Δεν υπάρχει απόφαση να προσβάλλουμε αν δεν έχουμε το σκεπτικό. Είναι εμπαιγμός δικός μου και του κρατούμενου. Ψεύδονται όταν λένε ότι ο νόμος λέει ότι δεν επιτρέπεται η μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Έχουμε απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο, στο Συμβούλιο Επικρατείας, στην εισαγγελία της Λαμίας», επισήμανε η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Διαβάστε ακόμη:

Στο «ραντάρ» των επενδυτών η αγορά γραφείων στην Ελλάδα – Deals 1 δισ. εν μέσω Covid 19

Ελλάκτωρ: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για την έκτακτη γενική συνέλευση

Λιανεμπόριο: Aνοιγμα υπό προϋποθέσεις στις 16 Μαρτίου χωρίς click away αλλά με SMS

Απόρρητο Απόρρητο