Την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ανακοίνωσε και επισήμως ο Χάρης Δούκας.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων σχεδιάζει την κάθοδο με ενιαίο ψηφοδέλτιο Δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι μόνο. «Στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, δηλώνω παρών και θέτω υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου. Καλώ όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουμε ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι πόλεις μας, τα χωριά μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Δούκας προαναγγέλλοντας «μονομαχία» με τον «γαλάζιο» πρόεδρο της ΚΕΔΕ, που διεκδικεί την επανεκλογή του Λάζαρο Κυρίζογλου.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων περιγράφει σχέδιο πενταετίας για τις πόλεις και τα χωριά της χώρας, κάνει επίθεση στην κυβέρνηση και στα στελέχη της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολουθούν στο πεδίο της αυτοδιοίκησης και εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία του δικού του εγχειρήματος στην αναμέτρηση της ΚΕΔΕ. «Χθες, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν νόμο, που αποκλείει τις δημοτικές αρχές από τον νέο φορέα για τα μεγάλα έργα ανάπλασης των πόλεων μας. Θα αποφασίζουν για τις περιοχές μας, τέσσερις υπουργοί, ερήμην μας και ερήμην των δημοτών μας.  Ο νυν και υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα, δεν βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα», υπογραμμίζει ο κ. Δούκας και ανεβάζει διαχωριστικές γραμμές με όσους «στέκονται με  αντιλήψεις υποταγής δίπλα στην κεντρική, συγκεντρωτική εξουσία, δεν θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας».

Με την ανακοίνωση ο κ. Δούκας αναφέρει αναλυτικά:

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας σημαντικής πενταετίας. Θα κρίνει εν πολλοίς αν οι πόλεις μας, μικρές και μεγάλες, θα μπορέσουν να μετασχηματιστούν, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Είναι ένα δύσκολο ταξίδι, το οποίο, όμως, όλοι επιλέξαμε να κάνουμε, υπηρετώντας τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, ο οποίος βρίσκεται κάθε μέρα πιο κοντά στον πολίτη  σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή διοίκησης.

Για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση, απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ένας νέος οδικός χάρτης για τον θεσμό. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης, της τεχνητής νοημοσύνης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με εργαλεία του προηγούμενου αιώνα.

Δεν μπορεί οι πόλεις και τα χωριά μας να πνίγονται ή να καίγονται, ολόκληρες περιοχές να αλλάζουν χαρακτήρα, να τουριστικοποιούνται ή να ερημώνουν. Δεν γίνεται μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτά της στέγασης ή της ασφάλειας να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, οι δημότες μας να είναι οι ενεργειακά φτωχότεροι σε όλη την Ευρώπη, οι δήμοι να κινδυνεύουν να χάσουν τη μεγάλη πρόκληση για ενεργειακή δημοκρατία και οι δημοτικές αρχές να παραμένουν θεατές.

Η συνταγματική επιταγή για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, περίπου μισό αιώνα μετά, παραμένει ημιτελής, όταν δεν παραβιάζεται κατάφωρα. Το 2023, κλείνει με ένα ακόμη απαξιωτικό, σχεδόν εχθρικό, δείγμα γραφής από την κυβέρνηση, προς την Αυτοδιοίκηση.

Χθες, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν νόμο, που αποκλείει τις δημοτικές αρχές από τον νέο φορέα για τα μεγάλα έργα ανάπλασης των πόλεων μας. Θα αποφασίζουν για τις περιοχές μας, τέσσερις υπουργοί, ερήμην μας και ερήμην των δημοτών μας.  Ο νυν και υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα, δεν βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα.

Όσοι στέκονται με  αντιλήψεις υποταγής δίπλα στην κεντρική, συγκεντρωτική εξουσία, δεν θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Αυτές επιτάσσουν ένα νέο, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά.

Στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, δηλώνω παρών και θέτω υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου.

Καλώ όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουμε ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι πόλεις μας, τα χωριά μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων.

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ»

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΡΤ και η «Σαμαρίτιδα», οι κοντρίτσες υπουργών, το μέρισμα της Alpha Bank και τα σχέδια της Τρ. Πειραιώς, τα χαρτάκια του Σωκράτη (αλά ‘99) και το deal του 1 δισ. ευρώ

Τουρισμός: Στο 11,5% του ΑΕΠ η συμβολή του κλάδου, με νέο ρεκόρ το 2023 – Οι δύο αβεβαιότητες για το 2024 (πίνακες)

Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι ναυτιλιακές έχουν ήδη εκτρέψει φορτία αξίας $35 δισ.

 Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ