Πολιτική

Χρήστος Στυλιανίδης και Ευάγγελος Τουρνάς στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

  • newsroom


Πώς επελέγησαν για τη θέση του υπουργού ο έμπειρος Κύπριος πολιτικός με ευρωπαϊκές «δάφνες» και για τη θέση του υφυπουργού ο πτέραρχος που διαθέτει «μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα» -Στις 11.30 το πρωί οι επίσημες ανακοινώσεις

Αυλαία στο σήριαλ του κυβερνητικού ανασχηματισμού πέφτει στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας με την επίσημη ανακοίνωση του διδύμου που αναλάβει το νεοσύστατο υπουργικό χαρτοφυλάκιο που θα φέρει το τίτλο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έπειτα από κυοφορία ημερών και στη σκιά του ναυαγίου που προκλήθηκε εξαιτίας της υπαναχώρησης του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, η κυβέρνηση κατέληξε στην ανάθεση του νέου υπουργείου σε δύο πολύ έμπειρα πρόσωπα, όπως είναι ο Κύπριος πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αρμοδιότητα τη την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα ορκιστεί υπουργός και ο πτέραρχος εν αποστρατεία Ευάγγελο Τουρνά, ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός της Αεροπορίας και, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, διαθέτει «μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα».

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζοντας την αστοχία που προέκυψε με τον κ. Αποστολάκη. «Μια επιλογή που από την εξέλιξη της αποδείχθηκε λαθεμένη δεν διορθώθηκε απλώς», σημειώνουν. Αλλά «με την ανάθεση από τον πρωθυπουργό του υπουργείου στον Χρήστο Στυλιανίδη, η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής προστασίας είναι μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία η οποία «αντικατοπτρίζει τη σταθερή βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουμε συνολικά τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας».

Με τη σύστασή του, η χώρα μας αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειες που έχει στη ζωή των πολιτών τη σημασία και την προσοχή που απαιτείται. Το νέο υπουργείο, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, θα έχει στη διάθεσή όλα τα απαραίτητα θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά εργαλεία για την αξιολόγηση και την προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν, αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω η πολιτική προστασία ως μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στο Ν. Αιγαίο

Τα καράβια (της Attica Group) φεύγουν, η Atticabank… ψάχνεται και ο συλλέκτης εφοπλιστής παντρεύεται

Ρυθμίσεις χρεών: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τις 100 – 120 δόσεις και ακολουθούν οι 72 δόσεις