Τουρισμός

Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στο Ν. Αιγαίο

  • Στεφανία Σούκη


Διπλάσιες οι αφίξεις του Αυγούστου στα 5 διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου, στις 834 χιλ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι

Με νούμερα που θυμίζουν καλές εποχές, προ κορωνοϊού έκλεισε ο Αύγουστος για το Νότιο Αιγαίο, την Περιφέρεια -«πρωταθλητή» του ελληνικού τουρισμού.

Όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία από τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, που περιλαμβάνει και κάποιους από τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας από το ξεκίνημα της σεζόν στα μέσα Μαϊου έως τα τέλη Αυγούστου, οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Μόνο για το μήνα Αύγουστο, η επιβατική κίνηση όσον αφορά τις απευθείας διεθνείς αφίξεις από το εξωτερικό έχει διπλασιαστεί έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020. Φέτος στα πέντε αεροδρόμια (σε Ρόδο, Κώ, Σαντορίνη, Μύκονο και Κάρπαθο), οι διεθνείς αφίξεις τον Αύγουστο αγγίζουν τις 834 χιλιάδες (833.720 για την ακρίβεια) από τις σχεδόν 422 χιλιάδες του Αυγούστου του 2020. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήσεις εσωτερικού ούτε και οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου και φτάνουν στα ελληνικά νησιά.

Από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό προκύπτει ότι πρώτη εθνικότητα με συνολικά 181.162 αφίξεις είναι οι Γερμανοί, κατέχοντας την πρωτιά τόσο για το αεροδρόμιο της Ρόδου όσο και την Κω, ενώ είναι τρίτη εθνικότητα για τη Σαντορίνη και τέταρτη για το αεροδρόμιο της Μυκόνου.

To… comeback έκανε η βρετανική αγορά, που άνοιξε αργότερα φέτος, τον Αύγουστο, όπου ενδεικτικά στο αεροδρόμιο της Ρόδου σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση από την 8η που βρισκόταν τον Ιούλιο και στην 3η θέση για την Κω και τη Μύκονο.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, που δημιουργήθηκε το 2020 για την προώθηση και την προστασία της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού, με σκοπό τον ενιαίο συντονισμό και την κοινή εκπροσώπησή του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Αντίστοιχα είναι και τα νούμερα της Περιφέρειας από τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειονότητα των καταλυμάτων στους τουριστικούς προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, σε ποσοστό πάνω από 97%, ήταν ανοικτά φέτος για τη δεύτερη σεζόν του κορωνοϊού, ενώ πολύ υψηλές ήταν και οι πληρότητες που έφτασαν κατά μέσο όρο 85% για το μήνα Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμα

Κριστιάνο Ρονάλντο: Πώς «εκτοξεύει» τα εμπορικά έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μπερνάρ Αρνό: Οι κινήσεις του «λύκου» της Louis Vuitton και το αντίο στην Carrefour

Μεγάλη τράπεζα προσλαμβάνει στελέχη από… τους ανταγωνιστές της