Κέρδη και ζημίες από την αναμέτρηση στην ΚΕΔΕ καταγράφουν στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η αυτοδιοικητική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα», με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα εξέλεξε στο νέο 31μελές διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ εννέα μέλη, από τα οποία τα τρία προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «πράσινη» παράταξη είχε βάλει στόχο, υπολογίζοντας τους συσχετισμούς, να εκλέξει 10 εκπροσώπους στην ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου νικητής της αναμέτρησης με ποσοστό 65,78% αναδείχθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ως επικεφαλής του «γαλάζιου» συνδυασμού. Ο Χάρης Δούκας επιχείρησε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο Δήμο Αθηναίων να αναβαθμίσει το δίκτυο των ανά την Ελλάδα Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας ταυτόχρονα ισχυρές συμμαχίες με αυτοδιοικητικούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δια του Ανδρέα Σπυρόπουλου, που παρίστατο σε όλες τις συνεδριάσεις για την προετοιμασία της μάχης, είχε ανάψει νωρίτερα το «πράσινο φως» στον κ. Δούκα να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και να δώσει τη μάχη με νέα και εμπειρότερα στελέχη. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τους Δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο συνδυασμό και με την προσδοκώμενη εκλογή 10+1 στελεχών στο Διοικητικό Συμβούλιο (στα 10 μέλη προστίθεται και ο δήμαρχος Αθηναίων που μετέχει αυτοδικαίως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και συνυπολογίζεται στον συνολικό αριθμό των δημάρχων που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο).

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η εκλογή εννέα και όχι 10 μελών, όπως ανέμεναν, οφείλεται στο ότι πρώτον, κάποιοι πράσινοι αυτοδιοικητικοί απουσίαζαν από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία, δεύτερον, υπήρξαν ορισμένες «διαρροές» προς το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο και τρίτον έσπασαν οι «γραμμές» σε αρκετές περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα δυσαρέστησε υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από την περιφέρεια (όπως από την Κρήτη), που βρέθηκαν με χαμηλή σταυροδοσία και δεν εξελέγησαν.

Από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη Δούκα εξελέγησαν συγκεκριμένα 5 Δήμαρχοι και 4 δημοτικοί σύμβουλοι, που είναι οι εξής:

1) Σίμος Δανιηλίδης (Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, έμπειρος αυτοδιοικητικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ)

2) Θωμάς Μπέγκας (νέος Δήμαρχος Ιωαννίνων, την εκλογή του οποίου είχε στηρίξει ο Νίκος Ανδρουλάκης)

3) Αντώνης Γκουντάρας (Δήμαρχος Αγιάς, έμπειρο «πράσινο» αυτοδιοικητικό στέλεχος))

4) Γρηγόρης Αλεξόπουλος (Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό το Ν. Ανδρουλάκη και συνομιλητής του Χάρη Δούκα)

5) Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου (Δήμαρχος Ζωγράφου, στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ)

6) Δημήτρης Τσιαντής (Δημοτικός Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή)

7) Νίκος Γιαλιτάκης (Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Κρήτης και στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη)

8) Δημήτρης Μπίρμπας (Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ)

9) Κώστας Ζαχαριάδης (Δημοτικός Σύμβουλος Αθηνών)

Εκτός διοικητικού συμβουλίου έμειναν άλλοι Δήμαρχοι που στήριξε η πλευρά Ανδρουλάκη, όπως ο Μιχάλης Ερωτόκριτος από την Κάσο, ο Μανώλης Κοκοσάλης από τις Αρχάνες Κρήτης, ο Γιάννης Μαλανδράκης από την Πλατανιά Κρήτης, ο Παναγιώτης Χριστόφας από τη Μυτιλήνη. Δεν εκλέχτηκε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Παναγιώτης Αβραμίδης (στενός συνεργάτης του Γιάννη Μώραλη) και δύο πρώην δήμαρχοι, η Μαρία Ανδρούτσου από τον Άγιο Δημήτριο και ο Νίκος Ζενέτος από το Ίλιον.

Στο εποπτικό της ΚΕΔΕ ο «πράσινος» συνδυασμός εξέλεξε τρεις από τους επτά αυτοδιοικητικούς, τον Δήμαρχο Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου και τον δημοτικό σύμβουλο Λοκρών, Νίκο Λιόλιο.

Μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων ο κ. Δούκας επικοινώνησε με το Λάζαρο Κυρίζογλου, τον εκ νέου πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε εν τω μεταξύ για το δικό του συνδυασμό ότι:«Εμείς δημιουργήσαμε έναν ενωτικό, αυτοδιοικητικό συνδυασμό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συνδεθήκαμε με κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δώσαμε μια μάχη κόντρα σε κατεστημένα και εδραιωμένα συστήματα. Σήμερα, βγαίνουμε δυνατοί και αποφασισμένοι για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας στην ΚΕΔΕ. Ένα νέο ισχυρό κίνημα αυτοδιοίκησης γεννήθηκε. Ξεκινάμε τώρα.»

Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης: Πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Μητσοτάκης: Οι προτεραιότητες που θέτει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο μέχρι τις Ευρωεκλογές

Βρετανικές τράπεζες: Άλλος πρέπει να αποζημιώνει τους πελάτες μας σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης – Όχι εμείς (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ