Με την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του εργασιακού νομοσχεδίου να ολοκληρώνεται με μία ψηφοφορία, που επεφύλασσε εκπλήξεις μόνο ως προς την υπερψήφιση πολλών επιμέρους άρθρων από την αντιπολίτευση και έγκριση των επίμαχων αποκλειστικά από τη ΝΔ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να κάνουν μία πρώτη, πολιτική και κοινωνική αποτίμηση της «μητέρας των μαχών», όπως χαρακτηρίστηκε η σύγκρουση για τις αλλαγές που επιφέρει το νέο πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις.

 Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, η οποία διατήρησε τη συνοχή της μεν, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει άλλους συμμάχους στο κεντρικό διακύβευμα της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας (και οι 142 της αντιπολίτευσης καταψήφισαν). Έδρεψε ωστόσο κέρδη στις ψηφοφορίες επί των άρθρων, αφού σχεδόν τα μισά υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία – ορισμένα ξεπέρασαν και τις 250 ή και τις 280 ψήφους (ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 55 άρθρα και το ΚΙΝΑΛ 57).

Η σύγκρουση στη Βουλή ήταν σκληρή και οι προσωπικές αιχμές μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα έδωσαν και πήραν, με τη Φώφη Γεννηματά και τους άλλους αρχηγούς να μπαίνουν στο χορό. Η αντιπολίτευση σφυροκόπησε την κυβέρνηση, παρότι ήταν σαφές από την αρχή ότι το νομοσχέδιο θα περνούσε άνετα, αλλά στο κοινωνικό μέτωπο και σε σχέση με τις αντιδράσεις άλλων εποχών, οι κινητοποιήσεις ήταν μάλλον ξέπνοες. Φιλότιμες μεν, αλλά όχι με το δυναμισμό και τη μαζικότητα προηγούμενων ανάλογων περιπτώσεων. Οι κινητοποιήσεις αυτές έδωσαν πάντως τη δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να μιλούν για πολιτικά κέρδη και να βλέπουν το ποτήρι από τη βολική γωνία που θέλει κάθε μία – άλλες μισογεμάτο και άλλες μισοάδειο. Η μεν κυβερνητική πλευρά μπορεί να μιλά για μία μεγάλη πολιτική κίνηση, που δεν αντιμετώπισε τις σφοδρές κοινωνικές αντιστάσεις που προμήνυαν κάποιοι και ότι η κοινωνική πλειοψηφία επικροτεί τις αλλαγές και απομονώνει ακόμη περισσότερο τους συνδικαλιστές. Η δε αντιπολίτευση είδε τις κινητοποιήσεις για τα εργασιακά ως εφαλτήριο για κοινωνικές αντιδράσεις στο μέλλον και δείχνει ικανοποιημένη, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής από την «επιστροφή» τους στους δρόμους και την επανασύνδεσή τους με τα κινήματα των εργαζομένων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη 

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο ακλόνητος «βράχος» πίσω από τον μυθικό Στέφανο

Ο χαμός για το show του Dior, τα νεύρα του Τόλη με τους εφοπλιστές, το ακίνητο Παράβαλου στην Κηφισιά και η νέα εξαφάνιση του Μάικ Καρλούτσου

Ο «χάρτης» με τις οφειλές των πολιτών στην εφορία (πίνακας)