Με το στοίχημα της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων μπαίνει η κυβερνητική παράταξη στη σημερινή εκλογική μάχη, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμετρώνται για τον συσχετισμό της επόμενης μέρας.

Η αποχή θεωρείται «απρόβλεπτος» αντίπαλος για όλα τα κόμματα- μεγάλα και μικρότερα- ωστόσο οι τάσεις που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό διατηρώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς έχουν επεξεργαστεί όλα τα σενάρια – με ρεκόρ αποχής ή συμμετοχή γύρω στο 50%– και κινούνται με τη βεβαιότητα , ο εκλογικός στόχος που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παραπέμπει στο 33,12% των προηγούμενων ευρωεκλογών, είναι και σήμερα εφικτός. Επιπλέον εκτιμούν ότι, παρά το μικρό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές από ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, η κυβερνητική παράταξη και κυρίως ο πρωθυπουργός που πήρε πάνω του την προεκλογική καμπάνια κατάφερε για άλλη μια φορά να πείσει τους πολίτες γύρω από το αφήγημα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό και από την Δευτέρα – όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος- το Μέγαρο Μαξίμου θα επιστρέψει με ανανεωμένη εντολή στην υλοποίηση, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα, του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ο άγνωστος Χ που αφορά στο ποσοστό της αποχής και οι αναποφάσιστοι πάντως διατηρούν την κατάσταση του συναγερμού στα κομματικά επιτελεία, που γνωρίζουν εκτός των άλλων ότι αρκετοί ψηφοφόροι επιλέγουν κόμμα επί της κάλπης. Δεν πρόκειται για υπερβολικό σχόλιο, αλλά για την παραδοχή, που ενισχύεται από το ότι στις έρευνες που ακολούθησαν προηγούμενες κάλπες διαπιστώθηκε αύξηση του αναποφάσιστου κοινού μέχρι και έξω από το παραβάν. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και τα άλλα κόμματα ποντάρουν στην ενίσχυση της σχετικής συσπείρωσης των τελευταίων ημερών προκειμένου να πλησιάσουν το ανώτατο όριο των τιμών στις δημοσκοπήσεις. Η συνθήκη θα ήταν ευνοϊκότερη για τις επιδιώξεις και τους υπολογισμούς των κομμάτων, εφόσον το ύψος της συμμετοχής δεν κατέβει τελικώς πολύ πιο κάτω από τις ευρωεκλογές του 2019 ή και τις περσινές εκλογές του Ιουνίου. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν κρατήσει … απόσταση από τις εκλογικές αναμετρήσεις πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόρων. Τον Μάρτιο του 2004 ψήφισαν συγκεκριμένα 7.573.368 πολίτες (76,50% συμμετοχή) και τον Ιούνιο του 2023 5.273.699 (η συμμετοχή έφτασε το 53,74%). Με αυτά τα δεδομένα και την τάση που διαμορφώνεται λένε πλέον στα κομματικά επιτελεία και στα γραφεία των δημοσκόπων ότι το καλό σενάριο είναι να ψηφίσει ένας στους δύο πολίτες.

Το σκηνικό δεν αποκλείει εκπλήξεις– είτε για την αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με φόντο τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, είτε για την μάχη του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης για την τέταρτη θέση. Για τα μικρότερα κόμματα (λιγότερο για τη ΝΙΚΗ και την Πλεύση Ελευθερίας) η μάχη είναι άλλωστε υπαρξιακή, αφού διεκδικούν από μία έδρα το καθένα στο ευρωκοινοβούλιο. Νέα Αριστερά, Δημοκράτες, Φωνή της Λογικής και ΜέΡΑ25 στοχεύουν σε ένα ποσοστό, αρκετά πάνω από το 3%, ώστε να εξασφαλίσουν με το μέτρο που διαμορφωθεί τελικά εκπροσώπηση στην ευρωβουλή.

Από τις 7 το απόγευμα που θα κλείσουν οι κάλπες ξεκινά σε κάθε περίπτωση η αντίστροφη μέτρηση προς την αφετηρία ενός νέου πολιτικού κύκλου με τριετή ορίζοντα. Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές -το 2027- το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών στα κρίσιμα πεδία. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ήδη λάβει «σήμα» από τον πρωθυπουργό να ετοιμάσουν και να καταθέσουν προς ψήφιση στη βουλή σχέδια νόμου που θα στηρίξουν και θα επιταχύνουν τις αναγκαίες αλλαγές εκσυγχρονισμού κρατικών δομών και λειτουργιών. Οι προβολείς του Μαξίμου εστιάζουν αναμφίβολα στο ζήτημα της ακρίβειας. Αναμένεται νέο «πακέτο» πρωτοβουλιών το οποίο έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης και αφορά από τη συζήτηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών εταιρειών μέχρι τα μέτρα εδώ, όπως είναι η παράταση για τον χαμηλό ΦΠΑ σε καφέ και αφεψήματα.

Το εθνικό σχέδιο για το Δημογραφικό θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με στόχο τη στήριξη των νέων οικογενειών με σαφή κίνητρα. Η στεγαστική πολιτική και οι αναγκαίες ρυθμίσεις αποτελούν επίσης πρώτη προτεραιότητα– τη στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση περίπου δύο δις από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πρόγραμμα «Σπίτι μου2». Η αναβάθμιση της φοιτητικής στέγης είναι επίσης άμεση προτεραιότητα, όπως και η αναβάθμιση των υπηρεσιών των νοσοκομειακών μονάδων και της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Μέσα στο καλοκαίρι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης θα προωθήσει ακόμη μία πρωτοβουλία προς ψήφιση στη βουλή- θα αφορά στον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ στο θεσμικό πεδίο ετοιμάζεται η διαβούλευση με τα κόμματα για το δικαίωμα επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια υπόθεση που θα ανοίξει προς το τέλος του χρόνου και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (με τον πρόσφατο νόμο επιτράπηκε η λειτουργία μη κρατικών).

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να λάβει σήμερα νέα και ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» – να γράψει 3 μπροστά- ώστε από την επομένη να στραφεί στο «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων και της αναχαίτισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. «Μετά τη Δευτέρα, ακολουθούν 3 χρόνια χωρίς εκλογές, στα οποία η κυβέρνηση θα υλοποιήσει απρόσκοπτα το σύνολο του προγράμματός της, για το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2023. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να αποτυπωθεί η σταθερότητα, η οποία ωστόσο δεν συνεπάγεται στασιμότητα, αλλά μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε οι πολίτες να μας αξιολογήσουν συνολικά το 2027», λέει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ο οποίος μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη θα βρίσκονται από νωρίς σήμερα στην Πειραιώς, απ’ όπου και θα παρακολουθήσουν, γύρω στις 8.30 το βράδυ, την πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την Πειραιώς θα κάνει και την πρώτη του δήλωση ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για το μήνυμα της κάλπης, την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις για τον τριετή ορίζοντα και τις πρωτοβουλίες στον ευρωπαϊκό στίβο.

Διαβάστε ακόμη 

PAL Α.Ε.: Η ελληνική εταιρεία που εξάγει σε 30 χώρες συσκευασίες τροφίμων (pics)

Νέα επένδυση στη Φοινικιά της Σαντορίνης

FTI: Ψυχραιμία και σκεπτικισμός στους φορείς του ελληνικού τουρισμού μετά το «κανόνι» του tour operator

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ