Την αξιοποίηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού για τις ασφαλείς και ελεύθερες μετακινήσεις στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, αναμένεται να αποφασίσει  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά την  διήμερη έκτακτη συνεδρίαση που ξεκινά αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες

Η σχετική εισήγηση του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε αρχικά προσκρούσει  στις επιφυλάξεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ φαίνεται ότι τελικά γίνεται πράξη αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών έχουν ήδη προσανατολιστεί σε άμεσες κινήσεις για την προώθηση του «πράσινου διαβατήριου» λόγω πανδημίας και έχουν οριστικοποιήσει το νομοθετικό περίβλημα. Έτσι το «πλάνο» για την αξιοποίηση του πράσινου ψηφιακού διαβατηρίου θα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα ισχύσει από τις 20 Ιουνίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χώρα μας το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνεται δεκτό από την 1η Ιούνη, ανοίγοντας το δρόμο για την ελεύθερη μετακίνηση των τουριστών που προέρχονται από τις χώρες της Ε.Ε., χωρίς τεστ και καραντίνα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν στην γενικότερη πορεία των εργασιών όσον αφορά τον συντονισμό της αντίδρασης της ΕΕ στη νόσο COVID-19 και στα αναγκαία επόμενα βήματα, ενώ θα συζητήσουν για τις τελευταίες «λεπτομέρειες» για την άμεση εκκίνηση του μηχανισμού για την αξιοποίηση του «πράσινου διαβατηρίου». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε εξαρχής υποστηρίξει σθεναρά την χρήση αυτού του «εργαλείου» για τις ασφαλείς και ελεύθερες μετακινήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας θα μιλήσει για τις δυνατότητες που ανοίγονται εφεξής και όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη. Άλλωστε, μόλις καταγράφηκαν οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις Βρυξέλλες είχε τονίσει με ανάρτηση του στο twitter: “Είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης”.

Την προαναγγελία είχε κάνει λίγο νωρίτερα – την περασμένη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δηλώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα». Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενος στην «διαδρομή» με στόχο το πιστοποιητικό: «Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο αναγνωρίσαμε τη σημασία της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού και εργαστήκαμε με συνέπεια για την επίσημη πρόταση τον Μάρτιο. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα χαθεί”.

Τον Γενάρη βέβαια, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα του βήματος στην δύσκολη λόγω της πανδημίας συγκυρία. Ακολούθησαν συνεχείς και ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ενώ καθοριστικής σημασίας αποδείχθηκε η στάση των δύο κορυφαίων υποστηρικτών της πρότασης, της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν αλλά και του Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε δε στην ανάγκη του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού που είχε δε προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στις 22 Γενάρη η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της που αναφερόταν στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να προβλέψει ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την επιλογή του αυτή έλεγαν επίσης ότι εκείνος και η κυβέρνησή του: «αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε».

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις με ασφάλεια αλλά και θα συμβάλει στην τόνωση της τουριστικής περιόδου. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι πολύ σύντομα, καθώς η “Ελευθερία” προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, η χώρα μας θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας. Στο μείζον ζήτημα της οικοδόμησης τείχους ανοσίας αλλά και της υποστήριξης της τουριστικής επανεκκίνησης είχε αναφερθεί και ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με αφορμή τα εγκαίνια των 14 αναβαθμισμένων αεροδρομίων «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, τηρώντας πάντα τα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, για  να διαμορφώσουμε από φέτος το καλοκαίρι τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού μας».

Στοίχημα της κυβέρνησης είναι η φετινή τουριστική περίοδος να είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή και το 2022 να ξεκινήσει ξανά η «απογείωση» του ελληνικού τουρισμού- δηλαδή αναμένουν φέτος το τουριστικό αποτύπωμα να φτάσει στο 50% του 2019, που ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά.

Διαβάστε ακόμη:

Στέλιος Χατζηιωάννου: Πώς κέρδισε 421,4 εκατ. λίρες μέσα στην πανδημία

7 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο

Μεγάλη ζήτηση από ξένους για σπίτι στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές και ποια νησιά προτιμούν