Στη φάση της επανεκκίνησης για τη νέα σεζόν του 2021 περνά όχι μόνο ο τουρισμός, αλλά και η αγορά δεύτερης κατοικίας στη χώρα μας, όπου μάλιστα η ζήτηση από το εξωτερικό έχει διατηρηθεί, παρά την πανδημία, σε υψηλά επίπεδα, με την Ελλάδα να βγαίνει κερδισμένη σε σχέση με άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο.

Τα ελληνικά νησιά, με επίκεντρο τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ο κρυμμένος άσος στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως πλασάρεται η Πελοπόννησος, αλλά και στην Αττική, το παραλιακό μέτωπο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για τους Ευρωπαίους υποψήφιους αγοραστές, αλλά και ενδιαφερομένους από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, λόγω και της Ομογένειας.

Το γεγονός ότι πολλοί προορισμοί στη χώρα μας θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένοι σε σχέση, π.χ., με ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία και σε συνδυασμό με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και το πολύ καλό κλίμα συμβαδίζουν με τις νέες τάσεις που κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος λόγω της πανδημίας, όπως η επιστροφή στη φύση και η καλύτερη ποιότητα ζωής για όσους επιλέγουν ένα δεύτερο σπίτι στο εξωτερικό.

Από την άλλη, ο κορωνοϊός έχει προτάξει και νέες ανάγκες με βάση τις αναζητήσεις των αγοραστών: καλές υποδομές υγείας και εύκολη πρόσβαση σε αεροδρόμιο όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες και γρήγορο Internet για τις μικρότερες κυρίως για επαγγελματικούς λόγους, ανάγκες τις οποίες μπορούν να καλύψουν περισσότερο τα μεγαλύτερα νησιά και προορισμοί στην Αττική.

«Οι τιμές είχαν πάρει την ανιούσα προ πανδημίας, ωστόσο μετά το πάγωμα της αγοράς το 2020, τώρα, το 2021, δημιουργούνται πρόσφορες συνθήκες για τους αγοραστές δεύτερης κατοικίας επειδή η αγορά αναδιοργανώνεται και σταθεροποιείται σε νέες συνθήκες», δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» οι επιτελείς της Engel & Völkers, της εταιρείας με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γιώργο Πετρά και πελατολόγιο σε ποσοστό 85% από το εξωτερικό.

«Γι’ αυτό και όταν μας ρωτούν από το εξωτερικό η απάντηση είναι ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορά μιας δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα, όπου οι τιμές ακόμη και στους πιο premium νησιωτικούς προορισμούς είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλους αντίστοιχους στη Νότια Ευρώπη, πέρα από το ότι υπάρχουν και αρκετές ευκαιρίες οι οποίες με την άνοδο της αγοράς περιορίζονται». Μάλιστα, η Ελλάδα φαίνεται να έχει αρχίσει να ανεβαίνει περισσότερο και στα πιο γερά πορτοφόλια που επενδύουν παραδοσιακά στη Μεσογειακή Ριβιέρα, στη Νότια Γαλλία, στην Ισπανία και την Ιταλία, γενικότερα λόγω καλύτερου επενδυτικού κλίματος, μεγαλύτερης ασφάλειας και φορολογικών κινήτρων και ειδικότερα λόγω των παραθεριστικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών που φέρουν και ηχηρές υπογραφές όπως συμβαίνει στην περίπτωση του «Costa Navarino» στη Μεσσηνία ή του «One&Only» στην Τζια.

Οι προορισμοί της πρώτης γραμμής

Οσον αφορά τους προορισμούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης από το εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cerved Property Services (πρώην Eurobank Property Services), η οποία ανήκει στον διεθνή ιταλικό όμιλο Cerved Group, στα νησιά προηγούνται οι Κυκλάδες, με την Πάρο και τη Σαντορίνη να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων, ενώ για την Αθήνα, όπως είναι εύλογο, προηγούνται τα νότια προάστια, και ιδιαίτερα η Γλυφάδα. Η Cerved Property Services διαπιστώνει εν μέσω πανδημίας αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 30% -δείγμα τού πώς μπορεί να ανακάμψει η αγορά την επόμενη μέρα-, ενώ, όπως προκύπτει, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κύπρου, της Αυστραλίας και της Γαλλίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον από Κεντρική Ευρώπη, με τους Γερμανούς να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία, διαπιστώνει από την πλευρά της η Engel & Völkers, η οποία με 40 χρόνια στον τομέα της μεσιτείας έχει ούτως ή άλλως μακρά παράδοση στη γερμανική αγορά. Η εταιρεία που σήμερα έχει παρουσία σε περισσότερα από 800 σημεία σε 30 χώρες καταγράφει επίσης τελευταία ζήτηση «από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, ενώ ακολουθεί η Γαλλία».

Επίσης, σύμφωνα με την Engel & Völkers, καταγράφεται ζήτηση για Κυκλάδες, και δη Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, και για Δωδεκάνησα, ιδίως για τη Ρόδο, η οποία ήδη από πέρυσι αποτελεί πρότυπο παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας και φιγουράρει και φέτος στις πράσινες λίστες, ενώ «ο κρυμμένος άσος στην αγορά δεύτερης κατοικίας στη χώρα μας είναι η Πελοπόννησος, όπου η Μεσσηνία έχει ανεβάσει τον πήχη από πλευράς υποδομών και το Πόρτο Χέλι καταφέρνει να συγκεντρώνει πολύ εκλεπτυσμένο και ιδιαίτερο κοινό».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρά, εν μέσω κορωνοϊού το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει προβληθεί ως μία από τις χώρες που έχουν κάνει καλή διαχείριση της πανδημίας και αυτή τη στιγμή κάνει βήματα προς την κανονικότητα, με πολύ σημαντικό και το άνοιγμα του τουρισμού, «ενισχύει περαιτέρω το brand της χώρας, που ήταν ούτως ή άλλως από πριν σε άνοδο».

Ο κορωνοϊός, πέραν του ότι έχει αυξήσει τις κρατήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την ενοικίαση μεμονωμένων κατοικιών, έχει κινητοποιήσει σημαντική μερίδα Ευρωπαίων για την αγορά του δικού τους σπιτιού, τόσο για ιδία χρήση όσο και για επενδυτικούς σκοπούς για την περίοδο που ο ιδιοκτήτης παραμένει στη χώρα του.

Διαβάστε ακόμα

Το σούπερ γιοτ του Αμπράμοβιτς και ο πόλεμος εκατομμυρίων στο ακριβότερο διαζύγιο του Λονδίνου 

«Κτήμα Πεταλιοί»: Ξανά στο προσκήνιο η «ναυμαχία» για τις Ελληνικές Μαλδίβες

Μιχάλης Σκουλικίδης: Το ελληνικό yachting μια από τις ασφαλέστερες προτάσεις διακοπών