Σε σπασμωδικές κινήσεις και συνάμα ασκήσεις «ακραίας προκλητικότητας» επιδίδεται η Άγκυρα, καθώς στο τελευταίο εξάμηνο πριν τις Προεδρικές εκλογές, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται, για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια, αντιμέτωπος με τους τίτλους τέλους της θητείας του.

Η έκρηξη του πληθωρισμού στη γειτονική χώρα, ο οποίος άγγιξε το 85.5% τον περασμένο Οκτώβριο, σφίγγει ασφυκτικά τη θηλιά γύρω από τα τουρκικά νοικοκυριά, που βλέπουν ακόμη και βασικά, καταναλωτικά αγαθά με το κιάλι. Η σοβούσα, οικονομική και κοινωνική, κρίση στη γείτονα εντείνει, την ίδια ώρα, την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία «αναβαθμίστηκε» στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά από την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Σμύρνη.

Επιστρέφοντας τα ξημερώματα της Κυριακής με το κυβερνητικό αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς την Αθήνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνοδεία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε χθες πως οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε έλεγχο όλων των προσωπικών του εγγράφων, επιλέγοντας παρά ταύτα να μην του επιτρέψουν την μετάβαση στη Σμύρνη, υποβάλλοντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σε μια πρωτοφανή διαδικασία.

Κινούμενος επί 7 ώρες μεταξύ ενός γραφείου στο τελωνείο και του πλοίου, με το οποίο είχε ταξιδεύσει από τη Θεσσαλονίκη προς την Σμύρνη, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε χθες πως «δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι, μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήτανε μια πράξη ακραίας προκλητικότητας, απέναντι, όχι μόνον σε έναν Έλληνα αξιωματούχο, αλλά απέναντι και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο, γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα», δηλαδή ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Από πλευράς του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επικοινώνησε «αμέσως με τον πρωθυπουργό αλλά και με τις διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας και της ΕΕ», μόλις του γνωστοποιήθηκε το καθεστώς απαγόρευσης και κράτησής του, ενώ η απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα ήρθε από τις πρώτες στιγμές της περιπέτειάς του, καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα», όπως είπε, υφιστάμενος «την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr