Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η φετινή δεξίωση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου περιλαμβάνει διευρυμένη λίστα προσκεκλημένων και έντονη εκπροσώπηση από την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται, όπως κάθε χρόνο, τους πολιτικούς αρχηγούς, μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστασιακούς, δικαστικούς, δημοσιογράφους, αλλά και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και φορέων με ιδιαίτερη κοινωνική δράση και προσφορά.

Σημειώνεται πως μεταξύ των καλεσμένων που ξεχώρισαν είναι ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, νεαρός πρόσφυγας από το Ιράν που αρίστευσε στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ο Σαϊντού Καμαρά, αριστούχος μαθητής από τη Γουινέα, αλλά και οι γονείς του αδικοχαμένου φιλάθλου του Άρη Άλκη Καμπανού.

Η δεξίωση ξεκίνησε με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου στην ομιλία της έκανε μία συγκινητική αναφορά στη Φώφη Γεννηματά που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2021. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κυπριακό, καθώς και σε «μια άλλη βάναυση παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου» όπως χαρακτήρισε, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, μίλησε για τις φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ ευχαρίστησε και τα «στελέχη του κρατικού μηχανισμού, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και επέδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση». Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά και στην ενεργειακή κρίση, η οποία «εντείνει την ανασφάλεια και καθιστά αναγκαία τη στήριξη των πολλών τον χειμώνα που ακολουθεί».

Από την ομιλία της δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς την Τουρκία, διαμηνύοντας μάλιστα πως «καμία υποχώρηση δεν χωρεί στην τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, καθώς και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Κάθε τέτοια επέτειο, η μνήμη μας επιστρέφει στην κυπριακή τραγωδία και σημείωσε ότι «βιώνουμε ξανά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και τη βαθιά πληγή της εθνικής απώλειας», τόνισε ακόμη η κυρία Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η λύση του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνιστά την απόλυτη προτεραιότητά μας. Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου και της απομάκρυνσης των δυνάμεων κατοχής».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Protothema.gr