Έναν διπλωματικά «πυκνό» Σεπτέμβριο ξεκινά σήμερα από τη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταξιδεύει στην κυπριακή πρωτεύουσα για την τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ που ήταν να γίνει στο τέλος Ιουλίου και ανεβλήθη λόγω της επέμβασης by-pass, στην οποία υποβλήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου. Με τις τρεις χώρες να βρίσκονται εδώ και χρόνια σε άξονα συνεννόησης και τον κ. Νετανιάχου να είναι αυτός, επί των ημερών του οποίου δρομολογήθηκε το τριμερές σχήμα, είναι σαφές ότι η συνεργασία μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, ιδίως ως προς τα ενεργειακά.

Σημειωτέον, η σημερινή είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς από τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους κ. Χριστοδουλίδη και Νετανιάχου με την άφιξή του στην Κύπρο. Ειδικά η συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, δε, θα έχει ειδική έμφαση στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Η συνάντηση των τριών έρχεται σε μια κρίσιμη φάση για την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε ρότα επανεκκίνησης της δύσκολης σχέσης του, ενώ και το Ισραήλ κάνει τα πρώτα βήματα αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία, μετά από χρόνια «παγωμάρας». Όλες οι πλευρές, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι ειδικά η προσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία σημειωτέον προχωρά με αργά βήματα, δεν γίνεται εις βάρος της στρατηγικής σχέσης της χώρας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς τούτου, ώστε να δημιουργηθεί ενεργειακός διάδρομος από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση  Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη. Ήδη, η Αθήνα έχει τέτοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο, ενώ τις προηγούμενες μέρες έγινε σχετική συζήτηση και μεταξύ του κ. Μητσοτάκη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για μια νέα ελληνοϊταλική ζεύξη.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr