Αποσβολωμένους άφησε εκατομμύρια Έλληνες το… μπαράζ της επίθεσης φιλίας από την Τουρκία ανήμερα της 25ης Μαρτίου που ο ελληνισμός σε όλο τον πλανήτη γιορτάζει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, δηλαδή την επανάσταση εναντίον των Οθωμανών και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Την επέτειο της συμπλήρωσης 202 ετών από το 1821 επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν για να κάνει μία κίνηση βαρύνουσας πολιτικής σημασίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή με ευχές για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Προφανώς δεν είναι συνηθισμένο, ούτε και αναμενόμενο, να στέλνει ευχετήριο μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Τουρκίας με αφορμή την επανάσταση του 1821. Πολύ περισσότερο που σχεδόν πριν από 100 ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε να πλήξει την Αθήνα με βαλλιστικούς πυραύλους διαμαρτυρόμενος για την στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου, πολλά εκ των οποίων ευθέως αρκετοί συνεργάτες του επιμένουν να θεωρούν σαν δήθεν τουρκικό έδαφος που παρανόμως υποτίθεται έχουν ενταχθεί στην ελληνική επικράτεια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν περιορίζεται σε ένα τυπικό λεκτικό ευχών αλλά αναφέρεται στην ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μιλώντας για τη θετική προοπτική τους. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η μετακίνηση των… τεκτονικών πλακών

Προτού επισημοποιηθεί η τουρκική μεταστροφή απέναντι στην Ελλάδα με τις επιστολές του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στη συνέντευξη του Νίκου Δένδια που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να αποκωδικοποιήσει την αλλαγή στάσης του τουρκικού καθεστώτος όπως διαφαινόταν μετά την δέσμευση της Άγκυρας να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας να γίνει ένα από τα 5 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα επιλεγούν για τη διετία 2025-2026.

«Έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ’ αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά» επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας.

Και συνεχίζει ο υπουργός των Εξωτερικών: «Πολλοί διατυπώνουν την σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί, δηλαδή να είναι ανακόλουθη με όσα η ίδια έλεγε μέχρι τώρα. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω και το εξής – και σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία: Η τουρκική στήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τεράστιο συμβολισμό. Γιατί; Διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ό,τι εγγύτερο έχει η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια κυβέρνηση και είναι ακριβώς ο θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Η τουρκική λοιπόν στήριξη ενέχει έναν συμβολισμό, τον οποίο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Η ελληνική στήριξη στην υποψηφιότητα των Τούρκων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του IMO, θέση την οποία κατείχε και η Ελλάδα με έναν εξαιρετικό Γενικό Γραμματέα, τον Ναύαρχο Ευθύμη Μητρόπουλο, είναι η γενική γραμματεία ενός Οργανισμού στον οποίο και εμείς μετέχουμε, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Είναι κάτι το παντελώς διαφορετικό».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr