«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στους δύο λαούς από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ την Τουρκία και τη Συρία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε ότι τη θλίψη και τη συμπαράστασή του εξέφρασε με δημόσια τοποθέτησή του και ο πρωθυπουργός. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη απόλυτα έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και των δύο λαών αποστέλλοντας άμεσα βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής». Εξήγησε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία μέσα από επιχειρησιακά και διπλωματικά κανάλια. «Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βοηθήσει ουσιαστικά. Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C130 με μονάδα της ΕΜΑΚ με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Αντισεισμικής Προστασίας ο κ. Λέκκας, προκειμένου εκεί στο πεδίο να συνδράμουμε στις προσπάθειες για τη διαχείριση των συνεπειών αυτής της καταστροφής».

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου πέρασε στην εξέλιξη της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας. Επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός αποδείχθηκε επαρκής και η προετοιμασία απέδωσε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολλές δυσχέρειες, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η συνεργασία των πολιτών με τις αρχές σε κάθε επίπεδο. Αναφέρθηκε στις συνεχείς συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας ήδη από την περασμένη εβδομάδα και το συντονισμό και είπε πως άμεση ήταν και η αντιμετώπιση και αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας όπου αυτές παρατηρήθηκαν.

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί την προγενέστερη εμπειρία, διδάσκεται από προηγούμενες αδυναμίες, από λάθη, από αδράνειες, ώστε να βελτιώνεται ο κρατικός μηχανισμός και να τον καθιστά ικανό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών σε αυτού του είδους τα φαινόμενα», τόνισε. «Επενδύουμε στην πρόληψη και με την ανάλυση των δεδομένων με την εισαγωγή τεχνογνωσίας, με αρτιότερη προετοιμασία και με επαγγελματική διαχείριση προχωράμε βήμα-βήμα προς τους στόχους μας όσον αφορά τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και πρωτίστως την ασφάλεια των ανθρώπων και των υποδομών».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι με αφορμή την κακοκαιρία έχει σημασία να μην παραγνωρίζουμε τη ιδιαίτερα μεγάλη αξία της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας που μπορούν να δίνουν λύσεις και διεξόδους σε συνθήκες αντίξοες. Τέθηκαν σε λειτουργία 33.120 ηλεκτρονικές τάξεις είπε και τόνισε ότι αυτά ήταν αδιανόητα το 2019, αναλύοντας εργαλεία μέσω των οποίων κατέστη δυνατή αυτή η αλλαγή όπως τα voucher που αξιοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς αλλά και νέους και νέες από 4-24 ετών για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού έτσι ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα σε αυτού του είδους την εκπαίδευση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διάταξη με στόχο τη μη ανακήρυξη εγκληματικών οργανώσεων ως κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές επισημαίνοντας πως κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια η σχετική τροπολογία.

Ξεκαθάρισε ότι η νέα ρύθμιση δεν έρχεται ούτε ξαφνικά ούτε σε νομικό κενό αλλά είναι το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της ελληνικής Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προηγούμενες κινήσεις στην ίδια γραμμή.

Υπογράμμισε ότι ουσιαστικά σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να κλείσει ένα παράθυρο, προηγούμενης διάταξης, που δεν είναι άλλο, από το να ενδύεται μία κατ’ ουσίαν εγκληματική οργάνωση μανδύα κομματικού σχηματισμού. Αφορά μάλιστα ακόμη και τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», αλλά την πραγματική ηγεσία ασκούν άλλα πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με σημαντική ποινική καταδίκη. Η διάταξη «ακουμπά» και τον πραγματικό ηγέτη του μορφώματος αυτού και όχι μόνο τον «αχυράνθρωπο».

Στόχος όπως είπε είναι να θέσει τις προϋποθέσεις ώστε εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται από τον ‘Αρειο Πάγο ως κόμματα και να μη συμμετέχουν στις εκλογές με τον μανδύα ενός κόμματος.

Εξήγησε τη λογική στην οποία υπακούει η εκπόνηση της διάταξης αυτής για την οποία όπως είπε η κυβέρνηση ενημέρωσε τα κόμματα ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Είναι μία στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν συντεταγμένα να σταθούν απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία κι εδώ δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις, ούτε αστερίσκοι, ούτε εξαιρέσεις, ούτε προσχηματικές διαφωνίες», υπογράμμισε. «Η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμική οχύρωση για να παραμείνει ακμαία και ισχυρή απέναντι σε κάθε επίβουλο».

Είπε ακολούθως δύο λόγια για την υπόθεση της κ. Σαββαΐδου επισημαίνοντας ότι είναι υποχρεωμένος ηθικά και πολιτικά να σχολιάσει την καταδίκη της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της πρώην γγ δημοσίων εσόδων της κ. Σαββαΐδου, η οποία υπηρέτησε στο διάστημα από 24 Ιουνίου του 2014 έως τις 22 Οκτωβρίου του 2015, όταν απομακρύνθηκε με απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και κυρίως τη μη ύπαρξης αποτελεσματικού ένδικου μέσου.

Αναφέρθηκε σε δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη ως κυβερνητικής εκπροσώπου τότε, για τις οποίες το Δικαστήριο έκρινε ότι παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας της κ. Σαββαΐδου. Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προτάσσει την πολιτική αποτίμηση από τη δικαστική διερεύνηση.

«Η χώρα ήταν λειτουργική. Υπήρξαν οργανωμένες διακοπές για να αποφύγουμε ευρύτερα δυνατά προβλήματα. Υπήρξε προετοιμασία, υπήρξε πλήρης συντονισμός, οι πολίτες είδαν διαφορές σε σχέση με τον παρελθόν. Διδασκόμαστε από τα λάθη μας και κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να είναι ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο ο κρατικός μηχανισμός», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση για την διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση.

Για τη δήλωση του Νίκου Φίλη να κλείσουν τα παιδιά τις οθόνες και να παίξουν με το χιόνι, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η τεχνοφοβία, τα σύνδρομα ωθούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτές τις τοποθετήσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα όλα, πως είναι πρόοδος για τη χώρα να έχει αυτά τα εργαλεία και επανάλαβε πως πρόκειται για διατύπωση τεχνοφοβική.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του συγκεκριμένου υπουργείου και σε δηλώσεις του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.

Κληθείς να απαντήσει σε δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου σχετικά με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και το ενδεχόμενο διεξαγωγής τηλεμαχίας, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «είναι αλήθεια πως ο κ. Τσίπρας παραχαράσσοντας την αλήθεια, αγνοώντας την ιστορία και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών έχει πει διάφορα αλλά αυτό που δεν έχει τολμήσει να πει είναι στο ερώτημα Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Συγκεκριμένα πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός για την κοινωνία και την πατρίδα, πότε η χώρα είχε ενισχυμένη θέση στο διεθνές περιβάλλον, πότε η κοινωνία είδε στήριξη και το κράτος να λειτουργεί για να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες συνέπειες από πρωτόγνωρες κρίσεις. «Σε αυτά αποφεύγει να αναφερθεί και προφανώς έχει κάθε λόγο να αποφεύγει και τη σύγκριση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος αναρωτήθηκε αν αυτό μπορεί να είναι αντικείμενο μιας μόνο τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. «Είναι ενδεικτικό της αλλοπρόσαλλης, αντιθεσμικής και αλλόφρονας στάσης που έχουν υιοθετήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που έχει οδηγήσει τη χώρα σε εκτροπή και την ίδια ώρα φυγομαχεί από το κοινοβούλιο. Δηλαδή για αυτή τη βαριά κατηγορία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά στο κοινοβούλιο αλλά συζητά στα τηλεοπτικά κανάλια. Έχουν υπάρξει περισσότερες από ποτέ αντιπαραθέσεις σε επίπεδο κοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τους τελευταίους μήνες να φυγομαχήσει. Όσο θα αναλώνεται σε αυτές τις παραδοξότητες, όσο θα επιδιώκει επικοινωνιακή τοξικότητα, εμείς θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις και να προωθούμε πολιτικές που θα ενδυναμώνουν την κοινωνία. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, σε άλλα μέσα και άλλα πεδία, θα υπάρξει η δυνατότητα και εκεί αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με όσα λένε κυβερνητικά στελέχη περί δυνατότητας μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με τον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως σε επίπεδο ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ επιδιώκει και θα πετύχει αυτοδυναμία.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση πάντα εξαντλεί όλα τα περιθώρια. «Φοβάμαι ότι οι αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων είναι απολύτως προσχηματικές. Μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα. Δείχνουν ότι προσπαθούν να αποφύγουν να συναινέσουν. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συναίνεσης μέχρι την τελευταία στιγμή», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες απαγορεύσεις, είπε ότι «δεν έχω υπόψη μου άλλα πρόσωπα που να έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να εμφανίζονται ως ο εικονικός ή ο πραγματικός αρχηγός πολιτικού κόμματος».

Επίσης σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται σαφές ότι αφορά ναζιστικού τύπου κόμματα απάντησε πως αυτό θα έβαζε το ανώτατο δικαστήριο στην αναζήτηση πολιτικών ιδεολογικών συμπεριφορών κινήτρων και σε ποιες περιπτώσεις εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά ελατήρια κάτι που ενδεχομένως να ήταν ζήτημα ερμηνειών.

Για το χρόνο προκήρυξης των εκλογών σε σχέση με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, είπε ότι ο διαγωνισμός θα γίνει κανονικά στις 4 Μαρτίου.

Σε ότι αφορά νομοσχέδιο για θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή.

Ερωτηθείς για δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σε συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η πολιτική αποτίμηση οφείλει να γίνεται μετά τη δικαστική διερεύνηση κα πως η χώρα έχει θεσμούς. «Ο κ. Βενιζέλος πρωταγωνίστησε στην υπεράσπισή τους στον παρελθόν. Περιμένουμε να δείξει την ίδια εμπιστοσύνη και τώρα», πρόσθεσε ενώ για το αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το ρυθμό με τον οποίο η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, απάντησε: «Η κυβέρνηση θέλει να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Συνδράμουμε το έργο της δικαιοσύνης. Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πως όσες φορές επιδιώχθηκε να προηγηθεί η πολιτική αποτίμηση της δικαστικής διερεύνησης, μόνο πρόσκαιρα οδήγησε σε εντυπώσεις που κατέρρευσαν με κρότο και ανέδειξαν ως υπόλογους εκείνους που ήθελαν να γίνουν κατήγοροι».

Διαβάστε ακόμη

Νέος σεισμός 7,7 Ρίχτερ μετά τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Πάνω από 1.300 νεκροί – Χιλιάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι (upd – vid)

Skyline: Συμμαχία Alpha Bank – Dimand – Premia στο real estate με χαρτοφυλάκιο €438 εκατ.

ΔΕΗ: Στην τελική ευθεία το deal με την Enel Ρουμανίας