Συνδυαστικές κινήσεις, για την αδιάκοπη προώθηση του κυβερνητικού έργου και της προεκλογικής εκστρατείας ταυτόχρονα, συμπεριλαμβάνει το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου για το διάστημα που απομένει μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Με δεδομένο ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία ήταν το τελευταίο μεγάλο διεθνές ταξίδι μέχρι τις εκλογές, Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς συντονίζουν τα βήματά τους για μια «καταιγίδα» πρωτοβουλιών στο εσωτερικό, εντός και εκτός Bουλής. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει στους στενούς του συνεργάτες ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της μέχρι να διαλυθεί η Bουλή» κι ότι ουδεμία δικαιολογία υπάρχει για πιθανή χαλάρωση των ρυθμών που καταγράφονται σε κάθε υπουργείο και δημόσια υπηρεσία. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να ανακοινώσει τις καθοριστικής σημασίας ημερομηνίες στον εκλογικό χάρτη, παρότι όλα δείχνουν πλέον ότι οι κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής θα ανοίξουν για πρώτη φορά το πρωί της 9ης Απριλίου. «Κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά από το Τόκιο ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πότε θα γίνουν εκλογές.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η προκήρυξη θα γίνει γύρω στις 10 Μάρτη κι ότι οι δεύτερες εκλογές «μετά την απενεργοποίηση της «βόμβας» της απλής αναλογικής», όπως έχει επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης- θα γίνουν μέσα στο Μάη. Τα ίδια στελέχη επιμένουν ότι ακολουθούν ένα πυκνό χρονοδιάγραμμα, καθώς οι οδηγίες Μητσοτάκη προς τους υπουργούς παραπέμπουν σε καθημερινές παρεμβάσεις παντού, ώστε η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου να συνεχιστεί αδιάκοπα- αρκετοί εξ’ αυτών έχουν δε αναλάβει να καταθέσουν και νομοθετικές παρεμβάσεις στη βουλή, την «ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την αποχή». Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη βουλή θα έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, ενώ οι «διαρκείς» κινήσεις των υπουργών εστιάζονται και στην εφαρμογή μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά της ηγεσίας της κυβέρνησης στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, αφού όπως υποστηρίζει «περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη- ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία». Μάλιστα σχολιάζοντας την «εικόνα» της Κουμουνδούρου, κυβερνητικά στελέχη θέτουν με νόημα το ερώτημα «πώς γίνεται να ζητούν εκλογές εδώ και τώρα και να κάνουν ακόμη τρεις ομιλίες ην εβδομάδα;».

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του πλάνο – κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά- διαδοχικών δημόσιων παρεμβάσεων, περιοδειών και εξορμήσεων με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος είναι να «σπάσει» από τώρα η λογική της «χαλαρής ψήφου» και να «κλειδώσει» μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης- κάτι που ήδη καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η Νέα Δημοκρατία, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται σε αυτή τη φάση σε τροχιά δημοσκοπικής ανόδου- οι καθημερινές συγκρούσεις, με επιδίωξη από την πλευρά της ΝΔ τη σύγκριση των πεπραγμένων με εκείνα της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδίδουν και προσθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προεκλογική φαρέτρα τους. Συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν αναλάβει κρίσιμους ρόλους και για την προεκλογική περίοδο προβλέπουν ότι εφόσον δεν συμβούν το επόμενο διάστημα περιστατικά που μπορεί να επιβραδύνουν την πορεία, η Νέα Δημοκρατία θα «κλειδώσει» ένα-ένα τα βήματα προς το «στοίχημα» της αυτοδυναμίας.. Το πρώτο σκαλοπάτι αφορά στην εξασφάλιση ενός ποσοστού στις πρώτες κάλπες που να υπερβαίνει αυτό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Από το 33% πρέπει να οδηγήσουμε το ποσοστό- λένε οι της κυβέρνησης- στο 35%, ώστε από τον πρώτο γύρο να είναι ορατή η αυτοδυναμία.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει και επιχειρεί στη βάση των στρατηγικών της προτεραιοτήτων: για ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο, ώστε η νέα ισχυρή κυβερνητική ομάδα να ξεκινήσει γρήγορα το έργο της και από την καλύτερη αφετηρία. Όλο και περισσότεροι βουλευτές πιστεύουν στο «αφήγημα» της μάχης για ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα, παρότι επαναλαμβάνουν την επισήμανση του πρωθυπουργού περί σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας. Δεν βγάζουν δηλαδή εκτός πλάνου το σενάριο με τις μετεκλογικές συνεργασίες, αν και ακούγεται όλο και πιο «αραιά» πια, στα «γαλάζια» γραφεία. Γιατί; Διότι θεωρούν ότι η ΝΔ προσέρχεται ακόμη πιο δυνατή στη μάχη του Κέντρου.

Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνουν -όπως λένε- ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και διευρύνει την απήχησή του στους ψηφοφόρους του Κέντρου και στην κρίσιμη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων.  Με προσεκτικές κινήσεις διαβλέπουν «επιστροφή» πασοκογενών ψηφοφόρων ( εκείνων που είχαν ψηφίσει το 2019 Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά κατά την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έστρεψαν το βλέμμα τους ξανά στη Χαριλάου Τρικούπη). Σε αυτή τη «δεξαμενή» ποντάρει για την αύξηση των ποσοστών των κομμάτων τους, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης που παρατηρεί τελευταίως τάσεις αποσυσπείρωσης των δυνάμεων γύρω από το νέο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ. Στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι με την παρουσίαση των ψηφοδελτίων και του προγράμματος για την επόμενη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιταχύνει και άλλο τους ρυθμούς και θα διευρύνει το «αποτύπωμα» στην τροχιά της δημοσκοπικής ανόδου.

Διαβάστε ακόμη:

Αχιλλέας Αγγελόπουλος (Κύκνος): Η ιστορική εταιρεία μετασχηματίζεται σε βιομηχανία τροφίμων

Πώς και γιατί ξέσπασε σκληρή κόντρα για τα διόδια

Αλλάζουν όλα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Πότε έρχεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»