Τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της JPMorgan Chase & Co., Τζέιμι Ντίμον, συναντά, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον, ελληνικής καταγωγής, ισχυρό άνδρα της JPMorgan πραγματοποιείται στον απόηχο της σημαντικής συμφωνίας της JP Morgan για την εξαγορά του 49% της ελληνικής fintech εταιρείας Viva Wallet που αποτελεί μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το deal για το 49% της Viva υπολογίζεται στα επίπεδα του 1,1 δισ. δολαρίων και έρχεται ως συνέχεια μεγάλων επενδύσεων από τεχνολογικούς κολοσσούς (Microsoft, Cisco, Digital Realty κ.α.) στη χώρα μας. 

Να σημειωθεί πως η JP για πρώτη φορά υλοποιεί μια άμεση επένδυση τέτοιου ύψους στην Ελλάδα. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η JP έχει προχωρήσει σε 24 εξαγορές ή στρατηγικές επενδύσεις σε μία σειρά από τομείς, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στο κομμάτι του fintech. Ενδεικτικά, τον περασμένο Ιούνιο απέκτησε την βρετανική Nutmeg για περίπου 819 εκατ. ευρώ, ενώ ξόδεψε περισσότερο από ένα δισ. δολάρια για να εξαγοράσει το 40% της βραζιλιάνικης ψηφιακής τράπεζας C6.

Ο Ντίμον είναι Έλληνας στην καταγωγή, ομογενής τρίτης γενιάς. Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ονομαζόταν Πάνος Παπαδημητρίου. Ήταν τραπεζίτης από τη Σμύρνη. Λίγο πριν την καταστροφή της από τους Τούρκους, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και έφυγε για τη Νέα Υόρκη. Άλλαξε το όνομά του σε Ντίμον και έπιασε δουλειά ως χρηματιστής στην Shearson Hammill από όπου ξεκίνησε την καριέρα του και ο πατέρας του Ντίμον, Θεόδωρος. Στα 66 του, ο επικεφαλής της JP Morgan κάθε χρόνο κερδίζει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, η περιουσία του αγγίζει τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένας από τους λίγους διευθυντές τραπεζών που έγινε δισεκατομμυριούχος λαμβάνοντας πακέτα αμοιβών υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο CEO στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε ακόμα:

Νέος ΕΝΦΙΑ: Mικρότερα εκκαθαριστικά αλλά υψηλότερη εισπραξιμότητα

ΔΕΔΔΗΕ: Μοντέλο αποζημιώσεων και για τον διαχειριστή μελετά η ΡΑΕ

Βελτιώνονται τα φορο-κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων