Με σχέδιο νέας τετραετίας κινείται το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις εκλογές, κάνοντας πράξη την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη «διαρκή» σύγκριση του κυβερνητικού έργου της ΝΔ με εκείνο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός –αναχωρώντας την Παρασκευή για την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία– τόνισε στους συνεργάτες του τη σημασία ανάδειξης των προγραμματικών δεσμεύσεων που «έγιναν πράξη» και της πλήρους περιγραφής του πλάνου που η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και προοπτική για τη χώρα.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν άλλωστε ότι με το φινάλε της πρότασης δυσπιστίας έκλεισε το πολιτικό κεφάλαιο των παρακολουθήσεων, που ήθελε να κρατήσει ανοιχτό ο ΣΥΡΙΖΑ για να παίξει το παιχνίδι της πόλωσης και να αποφύγει το πεδίο της σύγκρισης και του ουσιαστικού διαλόγου για τα πεπραγμένα. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε εν τέλει ως… προσφορά στην κυβερνητική παράταξη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι όχι μόνο διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά συνεχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό με σαφείς απαντήσεις και καθαρό αφήγημα για το μέλλον.

«Είχε έτσι κι αλλιώς προβλέψιμη εξέλιξη», λένε χαρακτηριστικά για την κίνηση του κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής που κατέληξε από την πλευρά του «σε μια τυφλή σύγκρουση με ψευδείς και ατεκμηρίωτες αιτιολογίες».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή (της κίνησης Τσίπρα να επισκεφτεί την ΑΔΑΕ) ενημέρωσε το επιτελείο του ότι δεν πρόκειται να αλλάξει σε κάτι το πρόγραμμά του και έτσι μετά την αναμενόμενη πρόταση δυσπιστίας θα αναχωρούσε για την Ιαπωνία και στη συνέχεια θα «επέστρεφε» κανονικά στην κυβερνητική και κομματική ατζέντα, που προσαρμόζεται στον εκλογικό σχεδιασμό για κάλπες, εκτός απροόπτου, στις 9 Απρίλη. Βουλευτές και στελέχη θυμίζουν την προτροπή προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει το τριήμερο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου η κυβερνητική παράταξη προσήλθε με «καυτά» ερωτήματα τα οποία και απέφυγε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αλήθεια είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν περιορίστηκε στη σύγκριση των δύο διαφορετικών μοντέλων διακυβέρνησης αλλά απέδειξε ότι ήταν έτοιμη να συγκρουστεί σφοδρά με τους συναδέλφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας νέα στοιχεία σε μια σκληρή αναμέτρηση εφ’ όλης της ύλης. Το αποτύπωμα της τριήμερης συζήτησης ευνοεί -σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες- τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας, αφού η κατάληξη έφερε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα για την Κουμουνδούρου αποτελέσματα.

Η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου «βλέπει» ότι ο κ. Τσίπρας εγκλωβίστηκε λόγω της σπουδής του να μεταφέρει την προεκλογική αντιπαράθεση στο πεδίο της σκανδαλολογίας, ευελπιστώντας ότι θα βρει έρεισμα για να πλήξει τον πρωθυπουργό και να προκαλέσει ρήγματα στη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης. Αντιθέτως, όπως επιμένουν, έδωσε τη δυνατότητα στη ΝΔ να προβάλει εκ νέου το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» συγκρίνοντας τις δύο τετραετίες και να στρέψει τη συζήτηση στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και για τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει διαρκώς θετικές πρωτοβουλίες (οικονομία, ενεργειακή κρίση, απασχόληση, εξωτερική και αμυντική πολιτική, μεταναστευτικό, κράτος δικαίου κά).

Το αποτέλεσμα δε της ψηφοφορίας με τα 156 «όχι»– εξηγεί κυβερνητικός βουλευτής- «έσβησε» κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία εντυπώσεων περί εσωκομματικών διαφωνιών όσον αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων. «Έσβησε» δηλαδή την απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί πολιτικά προηγούμενες παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι είχαν κρατήσει προσεκτικές αποστάσεις σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Εντούτοις η πρόβλεψη των «γαλάζιων» συνδέεται με την εναγώνια προσπάθεια εφεξής της Κουμουνδούρου να ανέβει δημοσκοπικά δια της σκανδαλολογίας και του «χαρτιού» της σύγκρουσης, που εκτός των άλλων, «στριμώχνει, όπως πιστεύουν, το ΠΑΣΟΚ».

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική παράταξη διατηρεί ανέπαφη σε όλα τα γκάλοπ τη «συμμαχία» της με ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Ωστόσο απέναντι στον κίνδυνο του εφησυχασμού, το Μέγαρο Μαξίμου διαγράφει τη λογική ενός προεκλογικού «περιπάτου» καλώντας τους υποψήφιους βουλευτές, τους υπουργούς και τα στελέχη της πρώτης γραμμής να δώσουν σκληρό αγώνα με καθημερινές μάχες. Το σχέδιο των περιοδειών ανά την Ελλάδα ακολουθείται πιστά, ενώ στη βουλή έχει προγραμματιστεί η κατάθεση αρκετών νομοθετικών πρωτοβουλιών μέχρι την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. «Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε τροχιά αυτοδυναμίας», επισημαίνουν στελέχη συμπληρώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί με τις πολιτικές που προωθεί από το 2019 μέχρι σήμερα την πρωτοκαθεδρία στους ψηφοφόρους που κινούνται στον Κεντρώο χώρο.

Ο πρωθυπουργός σκοπεύει άλλωστε να επαναλάβει την πρωτοβουλία που εγκαινίασε με την πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για την οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. Κατά τις περιοδείες του θα επιδιώξει να αναλύσει πλήρως το σχέδιο για την «επόμενη μέρα», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η χώρα θα παραμείνει σε πορεία ανάπτυξης ανακτώντας και από την «επομένη» των εκλογών με ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα την επενδυτική βαθμίδα. Αυτήν την εξέλιξη δείχνει -σημειώνουν αρμόδιοι της κυβέρνησης- και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που ήρθε το βράδυ της Παρασκευής, μετά το φινάλε της τριήμερης διαδικασίας στη βουλή που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη 

Ακίνητα: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 

Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ και τον Πύργο του ΟΤΕ, στους πλειστηριασμούς 

Πώς έπεισε η Nike τον Μάικλ Τζόρνταν να βάλει τη «χρυσή» υπογραφή του στα Nike Air – Όλη η ιστορία στη μεγάλη οθόνη