Οι αυξημένες ροές μεταναστών προς την Ελλάδα εντείνουν την κινητικότητα στην Αθήνα, η οποία πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία θα ανακοινωθεί πιθανότητα στις 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Η προοπτική αναθώρησης και επέκτασης της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας με πρωτοβουλία της Ελλάδας, είναι ορατή μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επισημαίνει σήμερα στην ΕΡΤ ότι η συμφωνία δεν θα είναι διμερής αλλά ευρωτουρκική.

Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη γίνει συνομιλίες με την Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, αλλά και το Βερολίνο, το οποίο δέχεται τις δευτερογενείς ροές και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την παθητική στάση που κρατούσε το τελευταίο διάστημα για το μεταναστευτικό.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετά το κάλεσμα Ερντογάν στους Σύριους μετανάστες να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την στάση που κρατά η τουρκική ακτοφυλακή.

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες μετά και τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, η συνεργασία Λιμενικού με την τουρκική Ακτοφυλακή ήδη έχει βελτιωθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στo protothema.gr