Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην Αθήνα όμως οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές είναι πυρετώδεις. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έδωσε το σήμα ότι το διακύβευμα της κάλπης θα είναι η πολιτική σταθερότητα, εξ ου και έκανε μια σειρά επιλογές με στόχο την ανάσχεση πιθανών διαρροών από τις τάξεις της ΝΔ.

Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη τάραξε τα νερά στο εσωκομματικό πεδίο. Πλην όμως, ήταν ίσως και μια από τις λίγες φορές που εδώ και καιρό η κυβέρνηση κατάφερε να ορίζει την ατζέντα, με τη δημόσια συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο του έγκλειστου στις φυλακές του Φιέρι εκλεγέντος δημάρχου Χειμάρας. Είναι σαφές ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη έχει ιδιαίτερο πέρασμα σε ένα δεξιόστροφο κοινό, με πατριωτικές ευαισθησίες και είναι σαφές ότι θα «ανακατέψει την τράπουλα», φλερτάροντας με τις πρώτες θέσεις της γαλάζιας κατάταξης.

Η επιλογή του, όπως έγραψε και χθες το protothema.gr ήταν και συμβολική, αλλά και ουσιαστική. Ο συμβολισμός έγκειται στο μήνυμα που στέλνει η ελληνική πλευρά στην Αλβανία και συγκεκριμένα στην κυβέρνηση Ράμα, καθώς δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες ο κ. Μπελέρης να παραμένει στη φυλακή ως εκλεγείς ευρωβουλευτής. Το ουσιαστικό σκέλος της υποψηφιότητας έχει να κάνει με την απάντηση στον προβληματισμό πολλών στο γαλάζιο στρατόπεδο, αν η Νέα Δημοκρατία μετατοπίζεται μονόπαντα προς το κέντρο. Οι κεντρώες και «πασοκογενείς» υποψηφιότητες, άλλωστε, δεν είναι λίγες, πλην όμως η επιστράτευση του κ. Μπελέρη λειτουργεί ως ένα μήνυμα στη «ραχοκοκαλιά» της παράταξης.

Άλλωστε, όπως το θέτει και πρωθυπουργικός συνομιλητής, «ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να επιφέρει εκσυγχρονιστικές, μεταρρυθμιστικές τομές, αλλά να διατηρεί και το πολιτικό κεφάλαιο για να μπορεί να το πετυχαίνει». Με απλά λόγια, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έβρισκε ένα εργαλείο συσπείρωσης δυνάμεων σε μια χαλαρή κάλπη που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πεδίο «εκ του ασφαλούς» διαμαρτυρίας, μπορεί να ρίσκαρε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει ακώλυτη το έργο της.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr