Ο προϋπολογισμός του 2023, o οποίος θα συζητηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, αποτέλεσε το βασικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο προϋπολογισμός, εξήγησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, αναδεικνύει την κοινωνική φροντίδα, η οποία αποτελεί την άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Είναι μια περίπτωση που οι ψυχροί αριθμοί φανερώνουν το ενδιαφέρον για τον πολίτη».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η χώρα παραμένει σταθερή παρά την παγκόσμια αναταραχή, ενώ επανέλαβε ότι προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% έναντι 0,3% στις χώρες της Ευρωζώνης.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται χάρη σε μια συνετή πολιτική που εφαρμόσαμε επί μία τριετία και μας επιτρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες, όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αυξήσεις κατά 7,75% στο σύνολο των συντάξεων». 

Όλα αυτά, φυσικά, δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας, έσπευσε να προειδοποιήσει. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και αβέβαιοι. Όσα λέμε σήμερα είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι να κομπάζουμε. Οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους αλλά δεν θα υποκύψουμε στα νέα “δώσ’τα όλα” και στον λαϊκισμό». 

Σε άλλο σημείο της παρέμβασή του, έκανε γνωστό ότι αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτά είναι κεφάλαια που θα τονώσουν την κοινωνία στο σύνολό της δημιουργώντας ελπίδα στους πολλούς και ανησυχία στους λίγους».

«Είμαστε μια κυβέρνηση που είναι με τους πολλούς, ξέρω ότι αυτή η πρωτοβουλία χωρίς να είναι πανάκεια έχει ανακουφίσει πολλούς, ότι έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός. Όσοι λοιδορούν το καλάθι, ας δουν τα δικά τους λάθη» επεσήμανε, αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού».  

Κλείνοντας την παρέμβασή του, έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος εκπέμπει σιγουριά, ρεαλισμό αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξίας. «Θα έλεγα ότι ο φετινός προϋπολογισμόλς υπηρετεί τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια και πάνω από όλα τη δέσμευσή μας ότι αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο κράτος που στοχεύει ψηλά και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό».

Τέλος, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 συμπίπτει με τα 200 χρόνια από τον πρώτο οικονομικό έλεγχο, ο οποίος είχε υποβληθεί το 1823, δηλαδή ακριβώς μετά την επανάσταση του 1821.

Διαβάστε επίσης

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής 

Black Friday και στα ταξίδια: Από την Aegean και τη Sky Express μέχρι την Grecotel και την booking.com

Τι γεύση έχει η χρυσή μπριζόλα του Salt Bae; H αλήθεια για τον βρώσιμο χρυσό