Σαφές σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, με κεντρικό στόχο την αύξηση των μισθών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας εκτός από τον «χάρτη» των επιτευγμάτων και το πλάνο για μια νέα κυβερνητική θητεία.

Ο κ. Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας σήμερα ένα κύκλο θεματικών συνεντεύξεων με φόντο τις προσεχείς εκλογές, επιχείρησε να αναδείξει τη σημασία των αταλάντευτων επιλογών που δεν θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά απαντούν αποτελεσματικά στην «εποχή» των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού, εξήγγειλε νέο μισθολόγιο για του δημόσιους υπαλλήλους που θα ισχύσει από τις αρχές του 2024, μίλησε για την προ τω πυλών νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και προϊδέασε για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, εμφανίστηκε αντίθετος στην προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων (για προσωρινά προβλήματα, όπως η ακρίβεια των τροφίμων), ωστόσο δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο να συμβεί την επόμενη τετραετία.

Τηρώντας -όπως είπε- τη «συμφωνία αλήθειας» με τους δημοσιογράφους δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα για την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, παρέμεινε στην ανάπτυξη του σχεδίου του για την στήριξη της οικονομίας και την επενδυτική προοπτική της χώρας, σημειώνοντας ότι, όπως διαπίστωσε και στο Νταβός, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Χωρίς να ωραιοποιεί την κατάσταση της οικονομίας, ο πρωθυπουργός θέλησε να προβάλει τα όσα κατάφερε η κυβέρνησή του σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και να εγγυηθεί συνέχιση της πετυχημένης πορείας από την επομένη των εκλογών. Όσον αφορά ειδικότερα στο αποτέλεσμα των εκλογών και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο κ. Μητσοτάκης πρόβλεψε ότι θα «κλειδώσει» σε λίγους μήνες μετά τις εκλογές, εφόσον νικήσει η παράταξή του.

«Περιμένουν βεβαίως οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησής μας θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πούνε το ίδιο.

Αν όμως υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια μετά τις εκλογές – που δεν το θεωρώ πιθανό – ή κυβέρνηση που θα ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με το κιάλι!» τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι: «Αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας πρακτικά σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σε δύο τουλάχιστον σημεία της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης απάντησε συγκρίνοντας την κυβέρνησή του με την προηγούμενη του κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον για το «αποτύπωμα» που κάθε άλλο παρά ωφέλησε τη χώρα. Καταρχάς απαντώντας στο ερώτημα «γιατί η χώρα μας δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία;» θύμισε με νόημα ότι οι δύο αυτές χώρες «ούτε πέρασαν από τρία μνημόνια, ούτε κινδύνευσαν να βγουν έξω από την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος δε στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που παρέδωσε ο κ. Τσίπρας το 2019 επεσήμανε ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να είναι υπερήφανος διότι την συγκρότηση αποθεματικού του την επέβαλαν οι εταίροι επειδή δεν τον εμπιστεύονταν. Διευκρίνισε επίσης ότι σήμερα υπάρχει «μαξιλάρι» περίπου 39 δις ευρώ το οποίο δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης, όπως από την κυβέρνηση Τσίπρα που «εξαφάνισε» την μεσαία τάξη».

Μιλώντας για την εμφανή βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία- υπάρχει η ακρίβεια και μία μερίδα συμπολιτών μας που τα βγάζει δύσκολα πέρα».

Για τη δε ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση, αλλά υπάρχουν προβλήματα καθώς ουσιαστικά χάθηκε μια δεκαετία λόγω της πρωτοφανούς κρίσης. Και πρόσθεσε επ’ αυτού: Την τετραετία 2015-19 η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό κατά μέσο όρο 0,5% ενώ η Ευρώπη με 2%. «Το ένα τέταρτο δηλαδή της μέσης ανάπτυξης της Ε.Ε.» εξήγησε συμπληρώνοντας ότι τώρα καλύπτεται αυτή η απόκλιση.

Το έμμεσο μπρα ντε φερ με τον κ. Τσίπρα συνεχίστηκε με την εξής «διαπίστωση» του πρωθυπουργού: «Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση. Από κει και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία».

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση των μισθών και πιθανά νέα μέτρα στήριξης, την κατάλληλη ώρα και μόνο όταν έχει μπροστά του όλο το παζλ που συμπεριλαμβάνει πάντα και την επιλογή τήρησης του δημοσιονομικού πλαισίου. Ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της αγοράς εργασίας, της Υγείας, της Παιδείας και άλλων κρίσιμων τομέων θα δώσει με την περιγραφή του πλάνου του στις επόμενες συνεντεύξεις Τύπου- που θα γίνουν ενδεχομένως και εκτός της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί 300+1 αντικείμενα εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά