Στην ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής (11/3) μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βερσαλλίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη θετική ανταπόκριση από τους εταίρους στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση και στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Προανήγγειλε, δε, Σύνοδο των χωρών του Νότου πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης, ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ενώ παρατήρησε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν, αναφερόμενος στο επικείμενο ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, λέγοντας ότι αυτό έκαναν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και θα ήταν λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να μην πράξει εξίσου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 2.000.000 πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στεκόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε ανάλογη στάση, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την ενεργειακή κρίση

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό αέριο, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου. Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχουν στεβλώσεις.

Έπειτα από ελληνική παρέμβαση, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, συμπεριλήφθηκε και ρητή αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Παράλληλα, προανήγγειλε Σύνοδο των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες.

Για το ευρωομόλογο

Αναφορικά με το ευρωομόλογο, ο πρωθυπουργός είπε ότι, στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει από τα μέσα ενημέρωσης και πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, ώστε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των «27» στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την ερχόμενη Κυριακή. Την χαρακτήρισε επιβεβλημένη, εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προστεθούν νέες εντάσεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο τοπίο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν, σημείωσε, δίχως να παραλείψει να επισημάνει ότι η χώρα μας έχει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση και κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ για την άμυνα, καθώς οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις.

Με δεδομένο ότι οι ηγέτες δεν επεξεργάζονται μέτρα, η μπάλα περνά τώρα στην Κομισιόν που θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, πέρα από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές.

Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπόψιν θα ληφθεί και η πρόταση 6 σημείων του κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με βασικές αιχμές το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο.

Ποιες από τις προτάσεις και πόσο άμεσα θα λάβουν σάρκα και οστά μένει να φανεί, ενώ στον ορίζοντα είναι και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου η πίεση για κάποιες αποφάσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Διαβάστε ακόμη:

Σύνοδος Κορυφής: Στις «ελληνικές καλένδες» το ευρωομόλογο – Έρχονται νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας

Τα φρέσκα γκάλοπ, ο Ρώσος ολιγάρχης με την ελληνική εταιρεία, ο Φέσσας και τα ΕΛΤΑ, οι εργολάβοι και τα… άσφαιρα σφυριά του διαφημιστή

Τι θα απογίνουν τα γιοτ και τα πολυτελή ακίνητα των Ρώσων ολιγαρχών που έχουν κατασχεθεί