Έκτακτα μέτρα υποστήριξης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να αντιμετωπιστεί από κοινού η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα ξημερώματα, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο θα ζητήσει να συμφωνήσουν οι πρωθυπουργοί ώστε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις σχετικές προτάσεις.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία εξέλιξη που πριν από λίγο φαντάζει αδιανόητη, την μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας Ευρώπης

Γι’ αυτό και η απάντηση της ευρωπαϊκής ένωσης θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις, την λήψη σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της Εδαφικής ακεραιότητας Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε την άμυνα μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου μία πρόβλεψη που θα εξουσιοδοτεί την ευρωπαϊκή επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο συμβούλιο την λήψη άμεσων μέτρων υποστήριξης των κρατών μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις τις τιμές της ενέργειας με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσικό σφυροκόπημα στη Wall Street: Χάνει 600 μονάδες ο Dow Jones (upd)

Σύστημα Eispraxis: Η εφορία ενεργοποιεί ένα «υπερόπλο» για αυτόματες κατασχέσεις

Μπάιντεν: Ο Πούτιν θα υποστεί τις συνέπειες – Χτύπημα στη ρωσική οικονομία